- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
To Kρεμλίνο διαψεύδει συμφωνία Μακρόν - Πούτιν για αποκλιμάκωση
Μετά τη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στο Κίεβο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.
Παρά το γεγονός ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εξασφάλισε τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο διαψεύδει τον Γάλλο πρόεδρο.
Ο Μακρόν ο οποίος είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο έκανε λόγο για σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είχε σημειωθεί πρόοδος κατά τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές». Όπως είπε, ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα, ωστόσο, «πιθανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, υπήρξε συμφωνία να μην αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες και να γίνει ευρύς διάλογος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων. Έτσι, θεωρούν ότι ο Πούτιν κινείται προς την αποκλιμάκωση της κρίσης, υποσχόμενος να μην αναλάβει νέες «στρατιωτικές πρωτοβουλίες» και συμφωνώντας να αποσύρει χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων.
Πεσκόφ: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας
«Η Μόσχα και το Παρίσι δεν μπόρεσαν να συνάψουν καμία συμφωνία. Είναι απλά αδύνατο, γιατί η Γαλλία είναι και μέλος της ΕΕ και της προεδρίας της ΕΕ. Η Γαλλία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, του οποίου η Γαλλία δεν έχει την ηγεσία. Ως εκ τούτου, η εφημερίδα απλώς έκανε λάθος», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ στο Ria Novosti. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το ρωσικό εκστρατευτικό σώμα θα επέστρεφε από τη Λευκορωσία στον τόπο μόνιμης ανάπτυξής του ούτως ή άλλως. «Κανείς δεν είπε ποτέ ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο έδαφος της Λευκορωσίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Μακρόν: Μόσχα και Κίεβο δεσμεύονται από κοινού να τηρήσουν
Ο Μακρόν ο οποίος μετά τη Μόσχα πήγε στο Κίεβο δήλωσε ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ. «Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες των δύο.
Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Μετά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας σειράς ευρωπαϊκών διπλωματικών επαφών που γίνονται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.