Κοσμος

Μακρόν: Επετεύχθη η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης

Συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακρόν
Ο πρόεδρος τη Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν © EPA/LUDOVIC MARIN

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στην Ρωσία και μετά από συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως ο στόχος ήταν η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αυτό επετεύχθη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πέτυχε κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην κρίση ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία για την Ουκρανία.

«Για μένα το θέμα ήταν να παγώσει το παιγνίδι για να εμποδισθεί μία κλιμάκωση και να ανοίξουν νέες προοπτικές (...) Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Μόσχα στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ, «ούτε για ένα δευτερόλεπτο», ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.

Η Ουκρανία σχεδιάζει εκπαίδευση με πυραύλους και drones

Ο στρατός της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου σε απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Λευκορωσία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρέζνικοφ.

Σε δηλώσεις που έκανε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ρέζνικοφ πρόσθεσε ότι Ουκρανοί στρατιώτες διεξάγουν διαρκώς διάφορες ασκήσεις και ότι από τις 10 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν γυμνάσια με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar και αντιαρματικών Javelin και NLAW πυραύλων που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, καθώς έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και έχει αναπτύξει άλλους 30.000 στην Λευκορωσία για κοινά γυμνάσια.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο και δηλώνει ότι χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της εν μέσω επέκτασης του NATO προς ανατολάς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ