- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Σολτς ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης δυνάμεων στην Λιθουανία
Αλλαγή στάσης από τον Γερμανό Καγκελάριο
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιθουανία.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να ενισχύσουμε» τις υπό γερμανική διοίκηση δυνάμεις στην Λιθουανία, δήλωσε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο δίκτυο ARD λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Σολτς θα πρέπει να περιμένει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τον ανακαλέσει στην τάξη. «Μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να εμφανιστεί πιο αυστηρός απέναντι στη Μόσχα. Θα του επαναλάβει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου NordStream 2 είναι νεκρός, αν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία», εκτιμά το περιοδικό.
Ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι θα τον επισκεφθούν την Πέμπτη το Βερολίνο.
Πάντως, απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η Γερμανία να μην στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Η απόφαση του Σολτς να μην προσφέρει όπλα στην Ουκρανία και να μην ξεκαθαρίσει την τύχη του NordStream 2 προκάλεσε επικρίσεις.
Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τέσσερις πολυεθνείς δυνάμεις μάχης με 5.000 συνολικά στρατιώτες στην Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία, σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.
Αυτές οι νατοϊκές δυνάμεις μάχης, που τελούν υπό αμερικανική, γερμανική, καναδική και βρετανική διοίκηση, έχουν ως αποστολή να καθυστερήσουν της πρόοδο μίας επίθεσης στην περιοχή κερδίζοντας χρόνο μέχρι την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην γραμμή του μετώπου.
Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι διαπίστωσε κάποια άμβλυνση της έντασης ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία με την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία ή στο πλαίσιο του αποκαλούμενου σχήματος συνομιλιών της Νορμανδίας ανάμεσα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ρωσία και την Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.