- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερους δύο δημοσιογράφους
«Αφέθηκαν ελεύθεροι αφού αθωώθηκαν»
Αφγανιστάν: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί από τους Ταλιμπάν
Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα οι δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετά τη σύλληψή τους από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ανακοίνωσε στέλεχος του σταθμού.
Οι δύο δημοσιογράφοι του Ariana TV “αφέθηκαν ελεύθεροι αφού αθωώθηκαν”, δήλωσε ο διευθυντής ειδήσεων του δικτύου Αλί Ασγάρι, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες “για λόγους ασφαλείας”.
Ο Ουάρις Χάσρατ και ο Ασλάμ Χιτζάμπ, δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Ariana TV, συνελήφθησαν τη Δευτέρα από τους Ταλιμπάν και “οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία”, είχε ανακοινώσει η Ένωση Αφγανικών Μέσων Ενημέρωσης, μια νεοσυσταθείσα οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τις εξαφανίσεις αυτές.
Χωρίς να αναφερθεί στους Ταλιμπάν στέλεχος του Ariana που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε επισημάνει ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από ενόπλους που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπροστά από τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου την ώρα που έβγαιναν για να πάνε να φάνε. Οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευθεί να διεξαγάγουν “έρευνα” για την υπόθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την “αδικαιολόγητη” σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. “Οι Ταλιμπάν πρέπει να τους αφήσουν αμέσως ελεύθερους και χωρίς όρους”, έγραψε στο Twitter η οργάνωση.
Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, η οποία είχε ζητήσει μέσω του Twitter “έντονα από τους Ταλιμπάν να εξηγήσουν δημοσίως για ποιον λόγο κρατούν τους δημοσιογράφους του ArianaNews”.
Από τότε που κατέλαβαν και πάλι την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης, συλλαμβάνοντας αντιφρονούντες και διαλύοντας με τη βία διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τους. Πολλοί Αφγανοί δημοσιογράφοι έχουν χτυπηθεί την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις αυτές.
Τον Ιανουάριο δύο φεμινίστριες απήχθησαν από το σπίτι τους στην Καμπούλ αφού συμμετείχαν σε διαδήλωση, σύμφωνα με πολλές ακτιβίστριες. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.
Ένας γνωστός Αφγανός πανεπιστημιακός που επέκρινε τους Ταλιμπάν συνελήφθη και κρατήθηκε επί αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά τις πιέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης.
Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001), όταν απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.
Όμως ήδη έχουν περιορίσει τις ελευθερίες των γυναικών, επιβάλλοντάς τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο δικαίωμά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.