- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
O Πάπας Βενέδικτος παραδέχεται ότι γνώριζε για τους ανήλικους
«Λυπάται πολύ για αυτό και ζήτησε συγγνώμη» είπε εκπρόσωπός του
Ο πρώην Πάπας Βενέδικτος παραδέχθηκε ότι είχε βρεθεί σε σύσκεψη όταν ήταν αρχιεπίσκοπος με θέμα τη δράση ιερέα που κατηγορείτο πως κακοποιούσε ανηλίκους.
Μετά το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης του δικηγορικού γραφείου Westpfahl Spilker Wastl του Μονάχου για τα κρούσματα παιδεραστίας ιερέων στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ από το 1945 μέχρι το 2019, ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ παραδέχτηκε ότι το 1980 είχε παρευρεθεί σε συνάντηση στην οποία συζητήθηκε η δράση ιερέα που κατηγορείτο πως κακοποιούσε ανηλίκους.
Ο Βενέδικτος μέχρι τώρα αρνιόταν τις κατηγορίες, ωστόσο, τη Δευτέρα αναδίπλωσε. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι γνώριζε σε δήλωσή του στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσω του ιδιωτικού γραμματέα του Αρχιεπισκόπου Γκέοργκ Γκένσβαϊν, ο οποίος απέδωσε την άρνηση του Βενέδικτου στις κατηγορίες κάνοντας λόγο για λάθος που «δεν έγινε από κακόβουλη πρόθεση». Όπως είπε, ήταν το αποτέλεσμα ενός λάθους στη συντακτική επεξεργασία της δήλωσής του για το αποτέλεσμα της γερμανικής έρευνας.
«Λυπάται πολύ για αυτό και ζήτησε συγγνώμη», είπε ο Γκένσβαϊν.
Ο Βενέδικτος σχεδιάζει να εκδώσει μια λεπτομερή δήλωση αργότερα, είπε επίσης, προσθέτοντας ότι ζητάει κατανόηση καθώς η πλήρης αναθεώρηση της έκθεσης 1.900 σελίδων χρειάζεται ακόμη χρόνο. Η μέχρι στιγμής ανάγνωση της έκθεσης, ανέφερε η δήλωση, τον γεμίζει «ντροπή και πόνο για τα βάσανα» που προκλήθηκαν στα θύματα.
Το πολυσέλιδο πόρισμα καταγράφει τουλάχιστον 497 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες καθολικούς κληρικούς της Επισκοπής Μονάχου και Φράιζινγκ. Επιρρίπτει και στον τέως Καρδινάλιο, Φρίντριχ Βέτερ, ευθύνες για την διαχείριση 21 περιπτώσεις, ενώ επιρρίπτει «αδράνεια» σε δύο περιπτώσεις και στο σημερινό καρδινάλιο Μονάχου και Φράιζινγκ Ράινχαρντ Μαρξ, ο οποίος έδωσε και την εντολή της νομικής έρευνας. 1Ο καρδινάλις Μαρξ προσέφερε το περασμένο καλοκαίρι στο Βατικανό την παραίτησή του, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον Πάπα.
Υπενθυμίζεται ότι Βενέδικτος έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και αιώνες που παραιτήθηκε από τη θέση του. Η θητεία του επισκιάστηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία και τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία τον εμπλέκουν άμεσα γιατί απέτυχε να λάβει μέτρα πρόληψης και τιμωρίας της κακοποίησης, απειλούν να καταστρέψουν τη φήμη του πρώην ποντίφικα.
Mε πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
«Στοπ» στις πωλήσεις των βιβλίων της στο Ην. Βασίλειο εξαιτίας της στήριξής της στην οργάνωση Palestine Action
Φόβοι για νέα άγρια επεισόδια και λεηλασίες σε καταστήματα
Ο Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή το 1999
Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο για το ουκρανικό
Πώς βλέπουν την ασφάλεια η ισραηλινή δεξιά και η ισραηλινή κεντροαριστερά
Για να επιβληθούν οι νέοι κανόνες, χρειάζεται το αίσθημα της συλλογικής ανασφάλειας να είναι κυρίαρχο και αναμφισβήτητο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.