- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Τύμπανα» Πολέμου: Τo ΝΑΤΟ στέλνει δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία
Αποχώρηση των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών από το Κίεβο
Το ΝΑΤΟ έθεσε δυνάμεις σε επιφυλακή ενώ έστειλε μαχητικά αεροσκάφη με φόντο τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία.
«Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους, περιλαμβανομένης μέσω της ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας. Θα απαντάμε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, κυρίως ενισχύοντας την κοινή μας άμυνα», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ετοιμάζεται να αναπτύξει τέσσερα καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια αποστολή της φύλαξης του εναέριου χώρου της περιοχής από το ΝΑΤΟ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο. Η Ολλανδία στέλνει δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να στηρίξουν τις δραστηριότητες φύλαξης του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει σε ετοιμότητα ένα πλοίο και χερσαίες δυνάμεις για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι ΗΠΑ επίσης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».
«Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, κυρίως με την παρουσία τεσσάρων, πολυεθνικών, τακτικών στρατιωτικών συγκροτημάτων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία», υπενθύμισε το ΝΑΤΟ.
Αποχώρηση των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών από το Κίεβο
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.
Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Πρόκειται για «προληπτικά μέτρα», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε γιατί λαμβάνεται αυτή η απόφαση τώρα, η ίδια πηγή αναφέρθηκε στην προειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.
«Υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία σχεδιάζει σημαντική στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι συνθήκες ασφαλείας, ιδιαίτερα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία και στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία, είναι απρόβλεπτες και μπορούν να επιδεινωθούν με ελάχιστη προειδοποίηση».
Οι ενέργειες αντικατοπτρίζουν τη θέση των ΗΠΑ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εισβολή ανά πάσα στιγμή, δήλωσαν την Κυριακή ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας με δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η απόφαση της Κυριακής δεν αλλάζει ούτε υπονομεύει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και η πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί, είπαν.
Για «δυτική υστερία» κάνει λόγο η Μόσχα
Με φόντο τα παραπάνω, το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Οι εντάσεις εντείνονται με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σχετικά με την ανάπτυξη νέων δυνάμεων της Συμμαχίας στη Δυτική Ευρώπη.
Κατήγγειλε «υστερία» από την πλευρά της Ευρώπης, αφού οι ανακοινώσεις για υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πληροφορίες που βγαίνουν από τη Δύση είναι γεμάτες «υστερία» και «ψέματα», τόνισε.
Έκρινε «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο επίθεσης του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες από το 2014 σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Περίπου 10 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα, με τις εργασίες αποκατάστασης από την κρατική εταιρεία σε εξέλιξη
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Στοιχεία δείχνουν ότι ο επιχειρηματίας είχε προειδοποιηθεί για τις κινήσεις της
Το συγκεκριμένο trend έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στο 2025
Όταν οι γονείς της εκλιπαρούσαν για δεύτερη γνώμη, δεν τους άκουσε κανείς - τώρα ο θάνατος της κόρης τους έγινε ο κανόνας
Οι συμμαχίες θα κρίνουν την επικράτηση στον δεύτερο γύρο
Ο Τραμπ πίστεψε την ίδια του την προπαγάνδα, ισχυρίζεται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.