- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόσχα: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για ένοπλη σύγκρουση μεγάλης κλίμακας
Οι δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν
Η Μόσχα κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.
«Η στρατιωτική οικοδόμηση της συμμαχίας ανακατευθύνεται πλήρως στην προετοιμασία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτικής σύγκρουσης υψηλής έντασης με την Ρωσία» δήλωσε ο Φόμιν.
Σύμφωνα με τον Φόμιν, στα έγγραφα του ΝΑΤΟ των τελευταίων ετών τα οποία απηχούν το δόγμα του, όπως για παράδειγμα αυτό του 2019 που αφορά την στρατηγική του ΝΑΤΟ, η Ρωσική Ομοσπονδία ευθέως κατονομάζεται «χωρίς καμία αμφιβολία ως κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια του συνασπισμού».
Παράλληλα ο Φόμιν επισήμανε ότι «η Διακήρυξη της Ρώμης εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ». «Σ αυτήν, ιδιαίτερα ορίζεται, ότι η Ρωσία και η Συμμαχία δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως εχθρό. Αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε και στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβόνα» είπε ο Φόμιν.
Ο Φόμιν δήλωσε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρησιμοποίησε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως πρόφαση για να διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα.
Τον Ιανουάριο η σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Το συμβούλιο NATO - Ρωσίας ενδέχεται να συνεδριάσει μέσα στον Ιανουάριο, για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια, όμως η Μόσχα δεν έχει ακόμη δεσμευτεί γι’ αυτό.
Αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφάσισε να συγκαλέσει το συμβούλιο αυτό τη 12η Ιανουαρίου και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα για το ζήτημα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρόταση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη μελετάται, με τη διάταξη και την ημερομηνία των συνομιλιών να εκκρεμεί να οριστικοποιηθούν.
Πάντως «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί «ανησυχία» στη Δύση εδώ και εβδομάδες. Από την πλευρά της, η Ρωσία αξιώνει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορηματικής εγγύησης πως δεν θα υπάρξει εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO.
Ο Οργανισμός απορρίπτει το αίτημα αυτό πάντως, ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να γίνει συζήτηση γύρω από όλα τα θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφορές στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχήμα αυτό είχε συνεδριάσει για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε, όλες οι προσπάθειες να οριστεί η ημερομηνία νέων συνομιλιών έχουν αποδειχθεί άκαρπες. Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο του συμβουλίου, θέτοντας έναν όρο που ειδικά τα κράτη μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη δεν θέλουν ούτε να ακούσουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόρρητη ενημέρωση του Πενταγώνου αναφέρει πως καθυστερεί η αποναρκοθέτηση και παρατείνονται οι επιπτώσεις του αποκλεισμού
Ωστόσο, το deal μόνο εύκολο δεν θεωρείται
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.