- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συμμαχία Μακρόν-Ντράγκι για αναμόρφωση των κανόνων του Μάαστριχτ
Τι αναφέρουν σε κοινό τους άρθρο στους Financial Times
Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι ζητούν την αναμόρφωση των κανόνων του Μάαστριχτ. Τι αναφέρουν σε κοινό τους άρθρο.
Το όραμά τους για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία περιγράφουν σε κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύουν οι Financial Times, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Οι δύο ηγέτες κάλεσαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν οριστεί από τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Προκειμένου να επιτραπούν περισσότερες δαπάνες για επενδύσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει επίσης να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
«Με τον ίδιο τρόπο που αυτοί οι κανόνες δεν περιόρισαν την απόκρισή μας στην πανδημία, δεν πρέπει στο εξής να μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις», δηλώνουν οι δύο ηγέτες.
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις 9 Δεκεμβρίου ότι θέλει να καταστήσει την αναμόρφωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, εκτιμώντας πως η ερώτηση «υπέρ ή κατά του ορίου 3%» στο έλλειμμα είναι «ξεπερασμένη».
Το κοινό μέτωπο Μακρόν – Ντράγκι και οι αποδέκτες του μηνύματος
Το μήνυμά του, που υποστηρίζεται αυτή τη φορά από τον Ιταλό πρωθυπουργό, απευθύνεται στις χώρες της ΕΕ που είναι περισσότερο προσκολλημένες στους κανόνες δημοσιονομικής λιτότητας, μεταξύ των οποίων εκείνες της βόρειας Ευρώπης, που εξέφρασαν επιφυλάξεις πριν από την υιοθέτηση ενός ειδικού προϋπολογισμού ανάκαμψης μετά την πανδημία. Και επίσης στη Γερμανία του νέου καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσώρας είναι πολύ πιο επιφυλακτικός για το θέμα.
«Οφείλουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας, καμία αμφιβολία δεν επιτρέπεται σε αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο αυξάνοντας τους φόρους ή πραγματοποιώντας αβάσταχτες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ούτε σκοτώνοντας την ανάπτυξη πριν γεννηθεί εξισορροπώντας και πάλι τα δημόσια οικονομικά με μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα ήταν βιώσιμη», λένε οι δύο ηγέτες.
«Πρέπει να διαθέτουμε ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών και να μπορούμε να υλοποιήσουμε δαπάνες κλειδιά που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας και για την κυριαρχία μας. Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να ευνοούν το χρέος που δημιουργείται για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις, που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ευημερία των μελλοντικών γενεών και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι δημόσιες αυτές δαπάνες συμμετέχουν πράγματι στη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα», προσθέτουν.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν υπολογίζει στην ανεπίσημη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προκειμένου να κάνει «μια ποσοτική εκτίμηση των αναγκών για επενδύσεις, και των κανόνων που πρέπει κατά συνέπεια να εξελιχθούν, μεταξύ των οποίων οι κανόνες ανταγωνισμού και οι εμπορικοί κανόνες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες», «που θα πρέπει να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της εποχής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.