- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Οι ΗΠΑ παράγουν ετησίως τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα
Συνολικά οι ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου 42 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2016
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που παράγει ετησίως τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που παράγει τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε.
Συνολικά οι ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου 42 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2016, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την Κίνα και μεγαλύτερος από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής. Όμως στις ΗΠΑ ζει λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Κατά μέσο όρο κάθε Αμερικανός παράγει 130 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Βρετανία με 98 κιλά κατ’ άτομο.
«Η επιτυχία της θαυμαστής εφεύρεσης του πλαστικού τον 20ο αιώνα προκάλεσε επίσης και έναν κατακλυσμό πλαστικών απορριμμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, παντού όπου κοιτάμε», έγραψε η Μάργκαρετ Σπρινγκ πρόεδρος της επιτροπής ειδικών που συνέταξε την έκθεση αυτή την οποία ζήτησε το αμερικανικό Κογκρέσο.
Τουλάχιστον 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, ποσότητα που αντιστοιχεί με ένα απορριμματοφόρο που ρίχνει σκουπίδια στη θάλασσα το λεπτό, τονίζει η έκθεση.
Όλα τα πλαστικά, περιλαμβανομένων όσων απορρίπτονται στην ξηρά, μπορούν να καταλήξουν στους ωκεανούς, για παράδειγμα μέσω των ποταμών.
Με τους τρέχοντες ρυθμούς η ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτεται στους ωκεανούς ενδέχεται να φτάσει τους 53 εκατομμύρια τόνους ετησίως ως το 2030.
Οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι κάποια θαλάσσια είδη έχουν την τάση να παγιδεύονται στα πλαστικά απορρίμματα ή να καταπίνουν μικροπλαστικά. Παρά το γεγονός ότι από τη δεκαετία του 1980 έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγή πλαστικών, η ανακύκλωση δεν έχει ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς.
Η έκθεση συνιστά να υιοθετηθεί μια εθνική στρατηγική στις ΗΠΑ ως το τέλος του 2022. Αναφέρεται σε πολλούς άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η θέσπιση ορίου στην παραγωγή μη ανακυκλούμενου πλαστικού, η αύξηση της χρήσης υποκατάστατων του πλαστικού ή η πιο ασφαλής απόρριψη των πλαστικών.
Παράλληλα προτείνει να συλλεχθούν καλύτερα δεδομένα για την παραγωγή πλαστικού, εντοπίζοντας για παράδειγμα τις βασικές πηγές των πλαστικών απορριμμάτων.
«Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τη μόλυνση από τα πλαστικά απορρίμματα που έχει δημοσιευθεί ποτέ», σχολίασε η Τζούντιθ Ενκ πρόεδρος της ένωσης Beyond Plastics.
«Δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον τον ρόλο των ΗΠΑ στην κρίση της μόλυνσης από το πλαστικό, μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ωκεανοί και ο πλανήτης μας», επεσήμανε η Κρίστι Λίβιτ διευθύντρια της εκστρατείας κατά των πλαστικών στη μη κυβερνητική οργάνωση Oceana.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ποιος κρατά τον διακόπτη για τα ουκρανικά drones
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.