- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο νόμος στη Γερμανία που επιτρέπει κράτηση σε φυλακή ως την απέλαση παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο - Τι αποφάσισε ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Το ευρωπαϊκό δίκαιο παραβιάζει η γερμανική νομοθεσία δυνάμει της οποίας προβλέπεται η κράτηση μεταναστών μέχρι την απέλασή τους σε φυλακές σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τροποποίηση της νομοθεσίας της Γερμανίας το 2019 –δυνάμει της οποίας επιτράπηκε στις γερμανικές αρχές να κρατούν μετανάστες που σκοπεύουν να απελάσουν μαζί με ποινικούς κρατούμενους ως τα μέσα του 2022– αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξήγησε ο εισαγγελέας, ο Ζαν Ρισάρ ντε λα Τουρ.
Επί της αρχής, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, υπήκοοι τρίτων κρατών –δηλ. εκτός ΕΕ– που επίκειται να απελαθούν πρέπει να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις. Η κράτησή τους σε φυλακές επιτρέπεται μόνο σε κατάσταση ανωτέρας βίας ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας.
Η γνώμη αφορά υπόθεση που εκδικάστηκε σε περιφερειακό δικαστήριο του Ανόβερου. Το ερώτημα είναι το εάν ήταν συμμορφώνεται προς το ευρωπαϊκό δίκαιο το ότι πακιστανός υπήκοος κρατήθηκε στη φυλακή του Ανόβερου μέχρι την απέλασή του.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, είχαν μεταχθεί εκεί κακοποιοί. Δεν είχε επαφή μαζί τους, αλλά ήταν όλοι ευθύνη του ίδιου προσωπικού.
Όπως σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία. Στην υπόθεση του Πακιστανού πολίτη που κρατήθηκε στη φυλακή του Ανόβερου, έκρινε πως αυτό παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.
Η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το ΔΕΕ, όμως συχνά οι δικαστές του καθοδηγούνται από αυτήν. Το πρωτοδικείο του αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του σε μερικούς μήνες.
Το ΔΕΕ είναι αρμόδιο για την ερμηνεία του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμμόρφωσης των κρατών-μελών της προς αυτό, δεν αποφαίνεται επί της ουσίας οποιασδήποτε διαφοράς εκκρεμεί ενώπιον εθνικού δικαστηρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.