- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ερντογάν: Αμυντική συνεργασία και αεροπλανοφόρα με την Ισπανία
Οι δυο χώρες είναι «στενοί σύμμαχοι»
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ενδυναμώσει την αμυντική συνεργασία με την Ισπανία, μέσω της «αγοράς ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου».
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με τη «σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», Ισπανία, μέσω της «αγοράς ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσημη επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα.
«Στόχος μας είναι η κατασκευή ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου. Ίσως θα κάνουμε και μια προσπάθεια στα υποβρύχια. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη συνεργαστεί για την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου-μικρού αεροπλανοφόρου Anadolu. «Και ίσως, να συνάψουμε (συνεργασία) και για ένα υποβρύχιο»...συνέχισε ο Ερντογάν.
«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων και άοπλων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», είπε ο Ερντογάν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ λέγοντας ότι «είναι καιρός η ΕΕ να προσεγγίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία με στρατηγικό τρόπο και να κάνει συγκεκριμένα βήματα».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε «εξαιρετικό» επίπεδο.
Στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη συνάντηση, οι δύο χώρες αναφέρθηκαν στις σχέσεις τους ως «Ολοκληρωμένη Εταιρική Σχέση» και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, των επιχειρήσεων, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών.
Δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός παρακολούθησης σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση των σχέσεων και ΘΑ υπάρξουν επακόλουθες συναντήσεις τουλάχιστον δύο φορές το έτος. Και οι δύο χώρες σημείωσαν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι σημαντικές και ότι το μπλοκ θα επωφεληθεί επίσης από την ένταξη της πρώτης.
Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες συζήτησαν επίσης τρόπους συμβολής στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και περιέγραψαν τις προτεραιότητές τους για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2022.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία παραμένει ένας από τους στενότερους συμμάχους της Τουρκίας εντός ΕΕ, αλλά και εντός ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζει να διατηρεί πυραύλους «PATRIOT» στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας, παρόλο που οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας έχουν αποχωρήσει από τη διάθεση πολεμικού υλικού.
Οι στενές σχέσεις Ισπανίας και Τουρκίας
Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αναθέσει στο ισπανικό ναυπηγείο Navantia την κατασκευή ενός αμφίβιου πλοίου LHD παρόμοιου με το Juan Carlos I, με το συμβόλαιο να περιλαμβάνει και την κατασκευή δεύτερου παρόμοιου πλοίου, αλλά αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Η Ισπανία θεωρείται ένας εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Τουρκίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Ισπανία θεωρείται μια από τους πιο μεγάλους πρωταγωνιστές στην Τουρκική οικονομία. Το 2019, ο δείκτης εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε στο 9.92% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ανήλθε στα 11 δις, 891 εκ δολάρια.
Επίσης, η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά από την Κίνα στην εισαγωγή υφασμάτων και παρασκευασμάτων της Ισπανίας. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας, εκτός από την ΕΕ, μετά από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία, την ίδια στιγμή αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγορά της Ισπανίας, εκτός των χωρών της ΕΕ και μετά από τις ΗΠΑ, τo Μαρόκο και την Κίνα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η πληγή θα κλείσει σε περίπου έναν μήνα
Μήνυση από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας
Η χώρα ελπίζει ότι με την ήττα του Όρμπαν τα δεδομένα θα αλλάξουν
Τα μέλη της συμμορίας είναι γεννημένα μεταξύ 2012 - 2015
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.