Κοσμος

Έρχεται Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ μετά την πώληση όπλων στην Τουρκία

Η τηλεφωνική επικοινωνία με Δένδια - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ J.M.Albares έρχεται στην Ελλάδα για εξηγήσεις μετά την αμυντική συμφωνία Ισπανίας - Τουρκίας
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ J.M.Albares έρχεται στην Ελλάδα για εξηγήσεις μετά την αμυντική συμφωνία Ισπανίας - Τουρκίας © EPA/Emilio Naranjo

Στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ για εξηγήσεις μετά τη συμφωνία Σάντσεθ με Ερντογάν για την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας αναμένεται στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα μετά την επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Η αμυντική συνεργασία Ερντογάν με την Ισπανία και τα πολεμικά πλοία που θα αγοράσει η Τουρκία προκάλεσαν αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να αγοράσει ένα δεύτερο «μίνι» αεροπλανοφόρο και ένα υποβρύχιο.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ αναμένεται στην Αθήνα για εξηγήσεις. Όπως γνωστοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (J.M.Albares).

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν, ενώ ο Ισπανός ομόλογός του έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. «Η πρότασή του έγινε δεκτή», σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αμυντική συμφωνία της Ισπανίας με την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, η Ελλάδα απάντησε με παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει δώσει επανειλημμένα έμφαση στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων από ευρωπαϊκά κράτη προς την Τουρκία. Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2020.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ