- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπάιντεν προς Σι Τζίνπινγκ: Δεν πρέπει να υπάρξει σύγκρουση
Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η Ταιβάν
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, ολοκλήρωσαν την ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην οποία πήραν μέρος.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν υποστήριξε κατά τη διάρκεια μια διαδικτυακής συνόδου κορυφής με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο μεγάλων δυνάμεων δεν πρέπει να εξελιχθεί σε σύγκρουση.
Ο Μπάιντεν τόνισε «ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες παιχνιδιού» και πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες τους καθώς και εκείνα των συμμάχων και των εταίρων τους.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι εξέφρασε την προθυμία να «οικοδομήσει συναίνεση και να λάβει ενεργά βήματα με τον Μπάιντεν για να προωθήσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Οπως ειπε ο Σι, οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές για την προώθηση της ανάπτυξης και στις δύο χώρες, για τη διασφάλιση ενός ειρηνικού και σταθερού διεθνούς περιβάλλοντος και για την εξεύρεση αποτελεσματικών απαντήσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή η πανδημία του κορωνοιού.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «εποικοδομητική και παραγωγική», προσθέτοντας ότι βοήθησε «στην αμοιβαία κατανόηση».
Η επιμονή της Κίνας στην Ταϊβάν εν μέσω άλλων σημείων τριβής αποτέλει έναν βασικό λόγο που μπορεί να προκληθεί σύγκρουση με τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
Σε μια κλήση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο, ο ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην στείλει λάθος μηνύματα στις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή της Κίνας», έγραψε ένα άρθρο της Δευτέρας από τους Global Times, ένα ταμπλόιντ που δημοσιεύεται από την εφημερίδα People's Daily του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας στρατηγικής σύγκρουσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι τελευταίες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω από το ζήτημα της Ταϊβάν και να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση της», έγραψε.
Τεταμένες οι σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ εδώ και χρόνια
Νωρίτερα φέτος, οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Κίνας ήταν γεμάτες ένταση - με αξιωματούχους και των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν απότομες αποδοκιμασίες. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι υποκίνησαν χώρες «να επιτεθούν στην Κίνα», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα «έφτασε με πρόθεση».
Υπάρχουν αρκετά μεγάλα ζητήματα στα οποία συγκρούονται οι δύο οικονομικοί γίγαντες - με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία να αποτελούν σημαντικά σημεία.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για γενοκτονία κατά του πληθυσμού των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Αναφέρει επίσης ότι το Πεκίνο καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ με τον πρόσφατο νόμο ασφαλείας που οι επικριτές λένε ότι χρησιμοποιείται για την καταστολή της διαφωνίας.
Από την άλλη, η Κίνα έχει επανειλημμένα πει στις ΗΠΑ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν σε αυτό που το Πεκίνο θεωρεί τις εσωτερικές της υποθέσεις και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «λερώνει» το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα του εμπορίου. Και οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε μια εμπορική διαμάχη που ξεκίνησε το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει δασμούς σε περισσότερα από 360 δισ. δολάρια κινεζικών προϊόντων και η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς σε περισσότερα από 110 δισ. δολάρια αμερικανικών προϊόντων. Ο Μπάιντεν διατήρησε τα σκληρά εμπορικά μηνύματα του προκατόχου του προς το Πεκίνο, κάτι που έχει εξοργίσει την Κίνα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άναγνωρίστηκαν αυτόν τον μήνα από τα Guinness World Records ως το γηραιότερο εν ζωή τρίο αδελφών
«Τα ζώα μας βιώνουν το ίδιο πράγμα με εμάς: υποφέρουν φρικτά από τη ζέστη»
«Θα είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νεκρός ο μηχανοδηγός - 162 οι τραυματίες
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ και είχε επίκεντρο την περιοχή Redwood Valley
Οι περισσότερες γυναίκες που προσέγγισε είτε τον αγνόησαν είτε απέρριψαν ευγενικά τις προσπάθειές του
Για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών
Πενταπλασιάστηκε η εκλογική της απήχηση από το 1995 - Κατακόρυφη άνοδος την τελευταία τριετία
Το ρεκόρ κατείχε από το 1994 μέχρι σήμερα μια δασκάλα από τη Βόρεια Ιρλανδία
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό
Ο ιδιοκτήτης του ράντσου προσφέρει αμοιβή 5.000 δολαρίων
Τα μισά θύματα είναι ανήλικοι
Μια συζήτηση με τη Ning Leng, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής McCourt του Πανεπιστημίου Georgetown
Τα δυο αδέλφια αντιμετωπίζουν πληθώρα κατηγοριών μεταξύ των οποίων και trafficking
Όσκαρ Ουάιλντ και Ντέρεκ Τζάρμαν διέκριναν έναν έντονο ερωτισμό στο βλέμμα του
Το ανθρωποειδές G1 της Unitree διαθέτει και κωδικό QR για δωρεές
Έγινε ακόμη πιο γνωστή διεθνώς εξαιτίας των περιβόητων πάρτι «bunga bunga»
Οι εικόνες που καταγράφηκαν από παρευρισκόμενους έδειξαν σκηνές χάους στον χώρο αποβίβασης
Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.