- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία - Προγνωστικά εκλογών: Οι μισοί αριστεροί θέλουν Μακρόν
Δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος και αισιοδοξία για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν με ψήφους της αριστεράς
Τον Μάιο έχουν προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και έχουν αρχίσει τα προγνωστικά - οι μισοί αριστεροί οικολόγοι προτιμούν τον Εμανουέλ Μακρόν.
Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει θέσει ακόμα επισήμως την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Μαΐου 2022, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί. Τα περισσότερα σενάρια τον παρουσιάζουν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, αλλά ο αντίπαλος του Μακρόν είναι, προς το παρόν, το πιο ρευστό στοιχείο των προεδρικών. Η αριστερά, η κεντροδεξιά και η παλιά δεξιά είναι κατακερματισμένες: η ανάδυση του Ερίκ Ζεμούρ στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος αφαίρεσε από τη Μαρίν Λεπέν τους μισούς πιθανούς της ψηφοφόρους, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα παραμένει αδύναμο όπως ήταν στις προηγούμενες εκλογές.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το Ίδρυμα Ζαν Ζορές δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους των αριστερών οικολόγων -54%- με υποψήφιο τον Γιανίκ Ζαντό σκέφτονται να ψηφίσουν Μακρόν από τον πρώτο κιόλας γύρο προκειμένου να αναχαιτίσουν την ακροδεξιά. Το ίδιο δηλώνουν οι ψηφοφόροι του σοσιαλιστικού κόμματος που έχει επιλέξει την πιο αποτυχημένη υποψήφια, τη δήμαρχο του Παρισιού Ανί Ινταλγκό, η οποία στις δημοσκοπήσεις έχει κολλήσει στο 6%: το 57% των ψηφοφόρων της Ινταλγκό δηλώνουν ότι θα στραφούν στον Μακρόν -είναι πλέον πολύ πιθανό η Ινταλγκό να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας του ιδρύματος Ζαν Ζορές είναι ωστόσο οι συμπαθούντες του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, 41% των οποίων δηλώνουν ότι στον πρώτο γύρο δεν θα ψηφίσουν τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν αλλά τον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων της BVA Opinion, αυτή η τάση εξηγείται ως «χρήσιμη ψήφος» διότι η αριστερά θέλει να αποκλείσει την ακροδεξιά από τον δεύτερο γύρο: έτσι κι αλλιώς, οι πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο κάποιος από τους πολλούς υποψηφίους των αριστερών παρατάξεων θεωρείται σήμερα μηδαμινή. Μια άλλη αιτία είναι η καλή διαχείριση της οικονομίας εκ μέρους του Μακρόν παρά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση: η εκλογική λογική «το μη χείρον βέλτιστον» φαίνεται να κυριαρχεί των κομματικών προτιμήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά: στις εκλογές του 2017, τον Μακρόν είχαν ψηφίσει το 48% των ψηφοφόρων του Μπενουά Αμόν που κατέβαινε με το σοσιαλιστικό κόμμα σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία στον πρώτο γύρο.
Σ’ αυτή τη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν 1.000 άτομα πάνω από 18 ετών, από διάφορες περιοχές της Γαλλίας και από διαφορετικά εισοδηματικά στρώματα. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 37% των Γάλλων χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους «δεξιό», κάτι που απέφευγαν να κάνουν μέχρι σήμερα. Η δεξιά στροφή αποδίδεται στον φόβο της ισλαμικής επιρροής, στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στο πρόβλημα της μικρής εγκληματικότητας η οποία έχει δημιουργήσει γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Μετά σκότωσε και μία συνάδελφό του
Η πρώην πρώτη κυρία μιλάει για την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα του 2024 σε εκδήλωση για τα νέα της απομνημονεύματα
Η λέξη που εξηγεί τη στάση των Ρώσων μέσα και έξω από τη χώρα τους
Καλεσμένος όμως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.