Πολιτικη & Οικονομια

Μια πρώτη γεύση από τις γαλλικές εκλογές

Ο Απρίλιος μπορεί να φαντάζει ακόμη μακρινός, αλλά τα δεδομένα των εκλογών περιπλέκονται, ήδη, επικίνδυνα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τον γαλλικό λαό

themistoklis-xatziiakovou.jpg
Θεμιστοκλής Χατζηιακώβου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού
Το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού © Florian Wehde / Unsplash

Σχόλιο για τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές και ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα: Οι υποψήφιοι και η δεξιά στροφή της γαλλικής κοινωνίας.

Πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής της πιο σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης για την Ελλάδα το 2022, εκτός απροόπτου: των γαλλικών εκλογών. Ο Απρίλιος μπορεί να φαντάζει ακόμη μακρινός και ο Πρόεδρος Μακρόν να μην έχει ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία, αλλά τα δεδομένα των εκλογών περιπλέκονται, ήδη, επικίνδυνα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα τόσο για τον ίδιο όσο και για τον γαλλικό λαό. Είναι προφανές πως, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, ένα ενδεχόμενο μη-επανεκλογής του Μακρόν φαντάζει εφιαλτικό. Ποιες είναι όμως οι ιδιαιτερότητες των επερχόμενων εκλογών;

Κεφάλαιο Ερίκ Ζεμούρ, όλοι μιλάνε για αυτόν. Δεν θα μπορούσαμε να αρχίσουμε από κάπου αλλού. Ο Γάλλος δημοσιογράφος, προερχόμενος και αυτός όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες από το πανεπιστήμιο της Sciences Po, δυναμίτισε τις φετινές εκλογές με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Με ένα πιο μετριοπαθές προφίλ από τη Μαρίν Λεπέν, αλλά με υπερδεξιές και Ευρωσκεπτιστικές απόψεις, σε συνδυασμό με το καθημερινό δίωρο βήμα που είχε στην γαλλική τηλεόραση, ο Ερίκ Ζεμούρ είναι αυτήν την στιγμή η αυθόρμητη απάντηση στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου, με ένα ποσοστό περίπου 14%, χωρίς καν να έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του! Φαίνεται λοιπόν να έχει τα φόντα να ξεπεράσει την Μαρίν Λεπέν, και να είναι ο αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, πρέπει να πούμε πως χάρη στο γαλλικό εκλογικό σύστημα, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει το 50,1% των ψήφων του γαλλικού λαού.

Ψαλιδίζοντας όμως τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν, αφήνει τον χώρο στον μοναδικό υποψήφιο που φαίνεται να μπορεί να κοντράρει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, τον Ξαβιέ Μπερτράν. Αν και δεν έχει πάρει ακόμα το χρίσμα των LR (του γαλλικού παραδοσιακού κεντροδεξιού κόμματος), ο Μπερτράν είναι ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων που, πρώτον, μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο, ειδικά εάν εν τέλει συμμετάσχει ο Ερίκ Ζεμούρ, και, δεύτερον, φαίνεται να είναι αυτήν την στιγμή σε απόλυτη ισορροπία 50-50 με τον Μακρόν σε έναν μεταξύ τους δεύτερο γύρο.

Με τα δύο αυτά πιθανά σενάρια, και με πολλά ακόμα σημαντικά ενδεχόμενα που θα αναλυθούν σε επόμενα άρθρα, μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση των επερχόμενων εκλογών και να προβούμε σε ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα: Πρώτον, η γαλλική κοινωνία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μια δεξιά στροφή, που οδηγεί σε τρεις υποψηφίους από την κεντροδεξιά μέχρι την ακροδεξιά (και οι τρεις δεξιά του Εμανουέλ Μακρόν), οι οποίοι μάχονται για την δεύτερη θέση. Επίσης, παρατηρείται πως η αριστερά σε όλα αυτά παραμένει άφαντη προς το παρόν. Δεύτερον, εάν συμφωνηθεί πως είναι απαραίτητη η επανεκλογή Μακρόν πάση θυσία, τότε, κυνικά, ο μόνος τρόπος για διασφαλιστεί κατά το μέγιστο δυνατόν, είναι να υπάρξει ξανά ένας υπερ/ακρο-δεξιός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο (κατά προτίμηση η ήδη ηττημένη μία φορά, Μαρίν Λεπέν, και όχι ο νεοφώτιστος Ερίκ Ζεμούρ).

Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, και θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές αναλύσεις, ακόμα περισσότερο όταν θα γνωρίζουμε με ασφάλεια τους τελικούς υποψηφίους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ