- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Σοβαρά ενοχλημένη» η Άγκυρα από την τριμερή της Αθήνας
«Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς»
Η Τουρκία αντέδρασε στην Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Aιγύπτου -Κύπρου κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Έντονο εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, μέσω της οποίας οι τρεις χώρες έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα καταδικάζοντας τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις προκλητικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική της γείτονος.
«Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ακόμα η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «έχει δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία» ενώ ισχυρίζεται οτι «η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του Ελληνικού- Eλληνοκυπριακού διδύμου που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους».
Μητσοτάκης: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας
Στην Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου- Αιγύπτου αναφέρεται «Επαναλάβαμε την καταδίκη μας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας».
«Και οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, προχωρώντας σε μια κίνηση και με σαφές γεωπολιτικό στίγμα.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Η ενέργεια καθίσταται όχι μόνο σημείο συνάντησης των κοινών μας συμφερόντων και στρατηγικό προτέρημα των κρατών μας, αλλά και γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη, καθώς η πρώτη μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της δεύτερης».
«Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού έτσι ώστε να υπάρχει η ίδρυση ενός αγωγού μεταφοράς από το οικόπεδο Αφροδίτη στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης του φυσικού αερίου στο Ιντκού και τη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και την μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη» είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Koμισιόν: Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
Στο μεταξύ, στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει, υπάρχει αναφορά στην Τουρκία η οποία καλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις.
Επισημαίνεται συγκεκριμένα πως σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Διάγνωση με σπάνια πάθηση του αίματος - Συνεχίζει τη δουλειά παρά την εξάντληση
Επίθεση σε επιβάτες και πλήρωμα σε πτήση της American Airlines - Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
Παρέμβαση Φόλκερ Τουρκ στη Γενεύη - Ανησυχία για τις μαζικές απελάσεις της ICE
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.