- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποφασισμένη κατά των νεοφασιστών η Ρώμη
Πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες η χώρα έχει να ζήσει από την δεκαετία του εβδομήντα
Η ιταλική κυβέρνηση αντιδρά με αποφασιστικότητα μετά τις βίαιες συγκρούσεις αντιεμβολιαστών και νεοφασιστών με την αστυνομία το Σαββατοκύριακο.
Η κυβέρνηση Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις για το πράσινο πάσο θα τεθούν σε ισχύ κανονικά την Παρασκευή. Πριν από τα επεισόδια, οι περιφέρειες είχαν ζητήσει διευκολύνσεις για τους ανεμβολίαστους, όπως να είναι εφικτή η διεξαγωγή ενός γρήγορου τεστ κάθε τρείς ημέρες και όχι δυο, όπως προβλέπει το σχετικό διάταγμα. Η κυβέρνηση είχε αρχίσει να εξετάζει το θέμα, αλλά μετά την βία και τις απειλές του σαββατοκύριακου γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότητα και αλλαγή.
Λίγο μετά τις συγκρούσεις στο κέντρο της Ρώμης, δεκάδες νεοφασίστες εισέβαλαν και στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείο Πολικλίνικο Ουμπέρτο Πρίμο, όπου είχε μεταφερθεί τραυματισμένος ομοϊδεάτης τους. Απείλησαν νοσοκόμους, γιατρούς και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Παράλληλα, το εξωκοινοβουλευτικό νεοφασιστικό κόμμα Φόρτσα Νουόβα (Νέα Δύναμη) συνεχίζει να απειλεί: «η μουσική έχει αλλάξει, οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να αποσυρθεί το μέτρο του πράσινού πάσου», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του.
Πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες η χώρα έχει να ζήσει από τη δεκαετία του εβδομήντα. Στο μεταξύ, τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα, όσο και η κεντρώα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι επιμένουν ότι υπάρχει μία και μόνον άμεση προτεραιότητα: να διαλυθούν όλες οι οργανώσεις, σύνδεσμοι, πολιτικές δυνάμεις, που εμπνέονται από τη φασιστική ιδεολογία. Κανονικά, το ιταλικό σύνταγμα απαγορεύει κάθε αναφορά στο φασισμό, αλλά στην πραγματικότητα υπήρξε μεγάλη ανοχή και θα χρειαστεί, όπως φαίνεται, έγκριση νέου, ειδικού νόμου.
Τα δε ιταλικά συνδικάτα, το ερχόμενο Σάββατο, θα διαδηλώσουν κατά της βίας και κάθε απειλής, σε κεντρική πλατεία της Ρώμης, για να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται ακραίους αντιεμβολιαστές και νεοφασιστικά στοιχεία, που ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση για την ίδια ημέρα.
Η Λέγκα πρέπει να αποκηρύξει τους νοσταλγούς του φασισμού
Υπάρχει, τέλος, και ένα ακόμη θέμα: Το κατά πόσον, η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έως τώρα επικοινωνούσαν ή και συνεργάζονταν με στοιχεία που προέρχονται από τον «νοσταλγικό», φασιστικό χώρο. «Ο φασισμός είναι μέρος του “άλμπουμ οικογενειακών αναμνήσεων” για τα κόμματα του Ματέο Σαλβίνι και της Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας. Πρέπει να το παραδεχθούν και να τον αποκηρύξουν», γράφει σήμερα ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μάσιμο Τζανίνι.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.