- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ανακοίνωση από την Τουρκία: Η Ελλάδα και η Κύπρος «παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Ανακοίνωση - προειδοποίηση προς «τρίτες χώρες», δηλαδή τη Γαλλία και την Ελλάδα εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σήμερα, Σάββατο 2 Οκρωβρίου, απειλώντας με ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ με αφορμή τις έρευνες που θα ξεκινήσει το πλοίο Nautical Geo την Κυριακή στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί για ακόμα μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αυξάνουν την ένταση κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς τους» και για «μονομερείς ενέργειες» που «θα αυξήσουν την ένταση και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως σημειώνει «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo αναμένεται να πραγματοποιήσει από την Κυριακή έρευνες για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού East Med, σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες αλλοπρόσαλλες και εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αμετανόητος αναφορικά με τις κινήσεις της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ενώ προσπάθησε να οικειοποιηθεί και τον… Βυζαντινό Δικέφαλο Αετό.
H ανακοίνωση της Τουρκίας για «παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της»
«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘‘ΤΔΒΚ’’ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ‘‘ΤΔΒΚ’’, η συνιδιοκτήτρια του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων. Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η ‘‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας.
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο. Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ‘‘ΤΔΒΚ’’ στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tώρα μάλλον θα πρέπει να ξαναπαντρευτούν
Τι γνωρίζουμε για το το παρασκήνιο της επιχείρησης
30.000 αρχεία κακοποίησης και έως 1.000 εμπλεκόμενοι
Στόχος, λένε, απευθείας πλήγμα της Κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε.
Πάνω από 24 ώρες το μπλακάουτ στο διαδίκτυο
Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή για «κενά στις δικλίδες ασφαλείας»
Προβλήματα και στις σιδηροδρομικές μεταφορές από την καταιγίδα Γκορέτι
O γιος του Σάχη έφυγε λίγο πριν την επανάσταση του 1979
«Συγγνώμη» ζήτησε δακρυσμένη η σύζυγός του
Η υπόθεση του Νίκολα Ιβάλντο
Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του Νικ Ράινερ από την υπόθεση
O μηχανισμός βασίστηκε σε περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν μετά το 1979
«Σε κανένα δεν θα δώσω το δικαίωμα να κατηγορηθώ για θέματα διαφθοράς»
Από την πλευρά του, ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας εμφανίστηκε προκλητικός
Οι παραλληλισμοί δεν είναι τυχαίοι
Είναι προϊόν ΑΙ; - Τι δείχνει η ανάλυση του προφίλ με την ονομασία «Emily Thompson»
Τι ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου
Το Olina είχε προηγουμένως αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα
Ιρανές γυναίκες σπάνε δύο ταμπού με μία πράξη διαμαρτυρίας
Τι δήλωσε για όσα συμβαίνουν παγκοσμίως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.