- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στάρμερ: Οι βάσεις μας στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται από αμερικανικά βομβαρδιστικά
«Η επίθεση του Ιράν στη βάση μας στην Κύπρο δεν είναι αντίποινα για τη στάση μας»
Στάρμερ: Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται από αμερικανικά βομβαρδιστικά
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ δήλωσε ότι το πλήγμα στη βάση στην Κύπρο δεν ήταν αντίδραση σε οποιαδήποτε απόφαση έχει λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι βάσεις μας στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται από αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη», πρόσθεσε ο Στάρμερ.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετείχε στις αρχικές επιθέσεις κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «σκόπιμη». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι μια «διαπραγματευμένη συμφωνία», στην οποία το Ιράν θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει «οποιαδήποτε φιλοδοξία» για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και να τερματίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες στην περιοχή.
Ο Στάρμερ παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εμπλακεί αρχικά. «Αλλά είναι καθήκον μου να κρίνω τι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας», συνέχισε, τονίζοντας ότι υποστηρίζει τις επιλογές του.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε επίσης ότι το Ιράν έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε όλη την περιοχή, εκτοξεύοντας «εκατοντάδες πυραύλους και χιλιάδες drones σε χώρες που δεν το έχουν επιτεθεί». Σημείωσε πως περίπου 300.000 Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων, οικογενειών που είναι σε διακοπές και αυτών που είναι σε διέλευση. Ειδικότερα, το Ιράν έχει πλήξει αεροδρόμια και ξενοδοχεία όπου διαμένουν Βρετανοί πολίτες, κάτι που ο Στάρμερ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικό για ολόκληρη τη Βουλή και τη χώρα».
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε γιατί άλλαξε γνώμη και επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βρετανικές βάσεις: Η κυβέρνηση επιμένει να διευκρινίζει ότι η άδεια δίνεται μόνο για αμυντικές ενέργειες, με στόχο την καταστροφή ιρανικών όπλων «στην πηγή».
"President Trump has expressed his disagreement with our decision not to get involved in the initial strikes," PM Keir Starmer tells MPs
— BBC Politics (@BBCPolitics) March 2, 2026
"It is my duty to judge what is in Britain's national interest, that is what I've done," he says
Follow live: https://t.co/ZvHfbIKwNY pic.twitter.com/fkP7lVkyGA
Ο Στάρμερ υποστηρίζει ότι αυτό είναι νόμιμο σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, καθώς πρόκειται για «συλλογική αυτοάμυνα».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζονται οι έρευνες για το κίνητρο
Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προκάλεσαν ορμητικούς χειμάρρους λάσπης
Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μη σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.