- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο Πολ Κιλές, σπουδαία πολιτική προσωπικότητα της Γαλλίας
Διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Μιτεράν
Ο σοσιαλιστής, πρώην υπουργός Πολ Κιλές, πολιτική προσωπικότητα της περιόδου της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σοσιαλιστής, πρώην υπουργός Πολ Κιλές, πολιτική προσωπικότητα της περιόδου της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν.
Ο Πολ Κιλές, απόφοιτος της υψηλού κύρους Πολυτεχνικής Σχολής, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1981 ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Μιτεράν. Στις κυβερνήσεις Μιτεράν υπηρετούσε ως υπουργός, κυρίως Εσωτερικών και Αμυνας.
Μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εξελέγη το 1997 πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας και την επόμενη χρονιά προήδρευσε της αποστολής του γαλλικού κοινοβουλίου για τον ρόλο της Γαλλίας στην γενοκτονία των Τούτσι στην Ρουάντα.
Από το 1995 μέχρι το 2020 εξελέγη τέσσερις φορές δήμαρχος του τουριστικού χωριού Κορντ-συρ-Σιέλ της νοτιοδυτικής Γαλλίας.
Γιος στρατιωτικού και δασκάλας, ο Πολ Κιλές γεννήθηκε το 1942 στην γαλλική Αλγερία. Μετά την Πολυτεχνική Σχολή εργάσθηκε μέχρι το 1978 ως μηχανικός στον ενεργειακό τομέα στην πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Το 1972 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ανήκε στην πτέρυγα του Φρανσουά Μιτεράν.
Τον Οκτώβριο 1981, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης πολεμικής έπειτα από δηλώσεις του που εκμεταλλεύθηκε η δεξιά, για την ανάγκη «να κοπούν κεφάλια» στην ανώτατη διοίκηση όταν η αριστερά θα αναλάβει στην εξουσία.
Ο Πολ Κιλές, ο οποίος υπήρξε σε ολόκληρη την ζωή του μετριοπαθής πολιτικός, εξήγησε στην συνέχεια ότι στην πραγματικότητα ήθελε «να αποφύγει αυτό που θα μπορούσε να μοιάζει με κυνήγι μαγισσών». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι διέπραξε «σφάλμα» με την αναφορά του εκείνη στον Ροβεσπιέρο, «σε πολύ αρνητική φόρτιση».
Πατέρας τριών παιδιών, υπήρξε πρόεδρος της οργάνωσης «Πρωτοβουλίες για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό» για την «οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς κόσμου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.