- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καναδικές εκλογές: μια από τα ίδια
Ελάχιστα άλλαξε το καναδικό κοινοβούλιο μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Τζάστιν Τριντό
Εκλογές στον Καναδά: Τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία για τον Τζάστιν Τριντό
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αστέρι των liberals, ονειρευόταν μια τρίτη θητεία και πράγματι την κέρδισε στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές ― πλην όμως με οριακή πλειοψηφία. Ο Τριντό περίμενε καλύτερα αποτελέσματα ιδίως μετά την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά αν και το κόμμα του συνεχίζει να έρχεται πρώτο έναντι των συντηρητικών του Erin O’Toole δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των 170 εδρών.
Ψήφισαν 27 εκατομμύρια Καναδοί εκλέγοντας 158 εκπροσώπους του Φιλελεύθερου κόμματος του κ. Trudeau, 121 Συντηρητικούς, 31 εθνικιστές του Κεμπέκ, 26 του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος και 2 οικολόγους. Υπήρχε σασπένς μέχρι την τελευταία στιγμή χθες όταν καταμετρώνταν οι επιστολικές ψήφοι που έφτασαν φέτος το 1,2 εκατομμύριο.
Τη χλομή νίκη γιόρτασαν τη νύχτα της Δευτέρας οι Φιλελεύθεροι και ο Τριντό στο πολυτελές Hôtel Montréal όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σας άκουσα. Θέλετε να εργαστούμε περισσότερο και θα εργαστούμε περισσότερο.» Αν και ο Τριντό προκήρυξε εκλογές για να αποκτήσει περισσότερη κοινοβουλευτική δύναμη ―δαπανώντας, παρεμπιπτόντως 600 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (400 εκ. ευρώ)― η λεγόμενη Τρυντομανία φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Είναι αλήθεια ότι ο 50χρονος σήμερα Justin Trudeau υπήρξε, και σε κάποιο βαθμό συνεχίζει να είναι, ίνδαλμα της νεολαίας: το 2017 το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone αναρωτιόταν σε τι έχουν φταίξει οι ΗΠΑ για να μην έχουν κι αυτές έναν τέτοιο πρόεδρο. Ο 48χρονος Erin O’Toole, μέχρι πρότινος άγνωστος στο ευρύ κοινό, φαίνεται ότι καραδοκεί: οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν αγγίξει το πλαφόν τους κι ότι καμιά πολιτική και κοινωνική τους επιτυχία δεν μπορεί να αυξήσει τη λαϊκή στήριξη. Εξάλλου, στον Καναδά όλα τα πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται για προβλήματα όπως την κλιματική κρίση, τις σχέσεις με τους παλαιούς αυτόχθονες πληθυσμούς, τους κινδύνους της πολυπολιτισμικότητας, την εξωτερική πολιτική σ’ έναν πολυπολικό κόσμο• όλοι θέλουν να παίξει ο Καναδάς διεθνή ρόλο: ο Τριντό δεν θεωρείται πιο δραστήριος από άλλους.
Ο Τζάστιν Τριντό είναι γιος του χαρισματικού πρώην πρωθυπουργού Pierre Elliott Trudeau, που πέθανε το 2000. Έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία και παιδαγωγική, και προτού μπει στην πολιτική (το 2007) ασχολήθηκε με την πυγμαχία και το snowboard. Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την κάναβη• επίσης, θέσπισε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, επέβαλε φόρους στις εκπομπές άνθρακα, υποδέχτηκε χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες και υπέγραψε μια αναθεωρημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.