- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Πυρκαγιά κατέστρεψε 2.000 αντίτυπα φιλμ στη Cinemateca στην πόλη Σαν Πάουλο της Βραζιλίας.
Πυρκαγιά κατέστρεψε χθες Πέμπτη αποθήκη του θεσμού Cinemateca Brasileira στην πόλη Σαν Πάουλο που περιείχε 2.000 αντίτυπα ταινιών, συμβάν που κινηματογραφιστές χαρακτήρισαν «προαναγγελθείσα τραγωδία», καθώς καταγγέλλουν εδώ και καιρό σειρά λαθεμένων αποφάσεων της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στο πεδίο του πολιτισμού.
Για πάνω από δύο ώρες, κάπου πενήντα πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του κτιρίου, όπως κατέγραψαν κάμερες βραζιλιάνικων τηλεοπτικών δικτύων.
Η καταστροφή άρχισε να εκτυλίσσεται περί τις 18:00 τοπική ώρα, κατά τη διάρκεια συντήρησης του συστήματος κλιματισμού, διευκρίνισε το πυροσβεστικό σώμα, σημειώνοντας πως τουλάχιστον δύο αίθουσες που περιείχαν μπομπίνες με φιλμ και άλλη μια με αρχεία απανθρακώθηκαν.
Η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς οφειλόταν στα φιλμ κυτταρίνης, εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό, σημείωσαν βραζιλιάνικα ΜΜΕ. Το κτίριο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Cinemateca, που βρίσκονται σε άλλη συνοικία της Σαν Πάουλου.
Ήταν αποθήκη που περιείχε αντίτυπα φιλμ, αρκετά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και –ορισμένα– σε καλύτερη κατάσταση από τα πρωτότυπα, σύμφωνα με ειδικούς.
Τα τελευταία χρόνια, τέσσερις πυρκαγιές και μια πλημμύρα έπληξαν κτίρια αυτού του βραζιλιάνικου θεσμού πολιτισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1940.
Άνθρωποι του κινηματογράφου, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι καταγγέλλουν εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου ασκεί πολιτική «διάλυσης» της Cinemateca Brasileira.
Τον Ιούλιο του 2020, η εισαγγελία στη Σαν Πάουλου κινήθηκε δικαστικά εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για να την αναγκάσει την πολιτική «εγκατάλειψης» του θεσμού, ειδικά την κράτηση πόρων του και την απουσία διαχειριστή λόγω δικαστικού κυκεώνα. Τον μήνα που ακολούθησε, ο θεσμός ανέστειλε τη λειτουργία του και 41 λειτουργοί του παραιτήθηκαν.
Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, «Μανιφέστο των εργαζομένων της Cinemateca Brasileira» προειδοποιούσε εναντίον του «κινδύνου πυρκαγιάς» εξαιτίας της έλλειψης φροντίδας για «το υλικό, τον εξοπλισμό, τις βάσεις δεδομένων και τα κτίρια».
Η χθεσινή πυρκαγιά αποτελούσε «προαναγγελθείσα τραγωδία», εκτίμησε ο σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου Λάουρου Εσκορέλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.
Ο σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόζα είχε καταγγείλει στις αρχές Ιουλίου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στις Κάννες τη «δολιοφθορά του συστήματος υποστήριξης του πολιτισμού» και το κλείσιμο της Cinemateca Brasileira. «Είναι σαν η χώρα να μην έχει πια το οικογενειακό της άλμπουμ. Δεν πρόκειται απλά για έναν χώρο αποθήκευσης. Πρόκειται για τόπο που ζει, που διατηρεί τη μνήμη της χώρας», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων στην Ουκρανία - Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές
Στο κλιπ μια μητέρα στρέφεται κατά της κόρης της
«Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος που είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπιλ Μάρεϊ
Οι καταγγελίες για βασανιστήρια και η καταδίκη σε 15 χρόνια
«Δεν ζητάμε δωρεάν βοήθεια, η Ευρώπη πληρώνει τις ΗΠΑ για τους πυραύλους»
Η απάντηση του Σουντάρ Πιτσάι στο αίτημα του πρόεδρου των ΗΠΑ
Ποιον όρο θέτει για να επιτρέπονται οι κινητοποιήσεις στους δρόμους
Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα εξήρε τον ρόλο του ΔΠΔ για τη διεθνή δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου
Ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας, πατέρας ενός μη λεκτικού αυτιστικού παιδιού, γράφει στην Athens Voice με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Γουίλιαμ Τσάπμαν.
Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο Βίκτορα Ελιέζερ για να καταλάβουμε τι ακριβώς διακυβεύεται
Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, λένε οι υγειονομικές αρχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.