Κοσμος

Η στιγμή που ο σεισμός των 8,2 Ρίχτερ «χτυπά» την Αλάσκα (βίντεο)

Ξύπνησαν μνήμες από τον ισχυρότατο σεισμό του 1964

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η στιγμή που ο σεισμός των 8,2 Ρίχτερ «χτυπά» την Αλάσκα
Η στιγμή που ο σεισμός των 8,2 Ρίχτερ «χτυπά» την Αλάσκα © Youtube / Mama Jing

Σεισμός στην Αλάσκα: Σε βίντεο η στιγμή που τα 8,2 Ρίχτερ «χτυπούν» ανοιχτά της χερσονήσου - Αποκαλυπτικές εικόνες από τον ισχυρότατο σεισμό.

Αποκαλυπτικά του τρόμου που προκάλεσαν τα 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα είναι τα βίντεο από τη στιγμή που ο εγκέλαδος «χτυπά» στα ανοιχτά της χερσονήσου. Οι κάμερες ασφαλείας των σπιτιών τρέμουν και οι πολίτες μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, άλλοι ουρλιάζοντας και άλλοι διατηρώντας την ψυχραιμία τους, προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές μέρος μέχρι η γη να σταματήσει να σείεται στο χορό των Ρίχτερ. 

Η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης (28/7) είναι η ισχυρότερη μετά τον σεισμό του 1964. Τότε, στις 28 Μαρτίου του 1964, 9,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ «χτύπησαν» την Αλάσκα. 

Μετά τον σεισμό, που είχε εστιακό βάθος τα 35 χιλιόμετρα, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προκληθεί τσουνάμι στο νησί Γκουάμ και τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους λόγω του σεισμού. Ήδη έχουν σημειωθεί δύο ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως των 6,2 και 5,6 Ρίχτερ. 

alaska.jpg


Το Ευρωπαϊκό- Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στους 8 βαθμούς και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Δείτε μερικά από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το μέγεθος του σεισμού:

Terremoto de 8.2 en la costa de Alaska

M8.2 Earthquake and Tsunami Warnings in Alaska - Compilation July 29, 2021 - Terremoto en Alaska

I Feel Free

Dusty Hill on his Fender Custom Shop Signature Precision Bass | Fender Custom Shop | Fender

Αλάσκα: Ο ισχυρότατος σεισμός του 1964 

Η σεισμική δόνηση των 9,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε τη Μεγάλη Παρασκευή του 1964 στην Αλάσκα έχει μείνει γνωστός και ως ο Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής. 139 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό, ενώ σε όλη την κεντρική-νότια Αλάσκα υπήρχαν ρωγμές στο έδαφος, γκρεμισμένα κτίρια, ενώ προκλήθηκε και τσουνάμι.

Η διάρκεια του σεισμού ήταν 4 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα και το μέγεθος του σεισμού 9,2 Ρίχτερ. Ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός που καταγράφτηκε ποτέ στη Βόρεια Αμερική, και ο δεύτερος πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία, καθώς ο ισχυρότερος όλων των εποχών ήταν ο Μεγάλος σεισμός της Βαλδίβια (1960) με 9,5.

Το μέγιστο επίπεδο αντιληπτής έντασης του σεισμού, επίσημα έφτασε στο επίπεδο έντασης XI της κλίμακας Μερκάλι, δηλαδή «ασύλληπτα καταστροφικός». Το Άνκορεϊτζ υπέστη μεγάλη καταστροφή και ζημιά σε πολλά ανεπαρκώς αντισεισμικά κατασκευασμένα σπίτια, κτίρια και υποδομές (πλακόστρωτα, πεζοδρόμια, νερό και αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτρικά συστήματα, και άλλος ανθρωπογενής εξοπλισμός).

1964 Quake: The Great Alaska Earthquake

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY