- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Το κύμα των πλατωνικών γάμων και η νέα τάση που φέρνει
Προς το παρόν, η φιλία δεν αναγνωρίζεται ως αιτία γάμου από τον νόμο, εκτός από τρεις αμερικανικές πολιτείες
Το κύμα των πλατωνικών γάμων: Γιατί αυξάνονται τα «μη συζυγικά ζευγάρια»
Όλοι και περισσότεροι «καλύτεροι φίλοι» παντρεύονται, χωρίς σεξ και χωρίς ερωτικά αισθήματα: σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, σχηματίζονται «μη συζυγικά ζευγάρια» με σκοπό την αμοιβαία στήριξη και τη δημιουργία ενός κοινού κύκλου φίλων και συγγενών. Η τάση φαίνεται να βάζει σε δοκιμασία τα κοινωνικά και νομικά πρότυπα γύρω από αυτό που θεωρείται οικογένεια.
Οι λόγοι που οδηγούν φίλους να παντρεύονται χωρίς τη συνιστώσα του σεξ είναι η αμφισβήτηση της ετεροφυλόφιλης οικογένειας, η ιδέα ότι ο καλύτερος φίλος τους είναι το άτομο με το οποίο θέλουν να μοιράζονται δουλειές, γεύματα και χρήματα, καθώς και ότι, ως νομοταγείς φορολογούμενοι, θα μπορούν να λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα και να υποβάλλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις.
Προς το παρόν, η φιλία δεν αναγνωρίζεται ως αιτία γάμου από τον νόμο, εκτός από τρεις αμερικανικές πολιτείες το Μέιν, το Μέριλαντ και το Κολοράντο, που έχουν προχωρήσει στη νομιμοποίηση του πολυμορφικού γάμου. Αλλά δεν είναι ανάγκη να ομολογήσεις ότι παντρεύεσαι ένα φίλο ή μια φίλη: ο γάμος είναι δικαίωμα οποιωνδήποτε δύο συναινούντων ενηλίκων - κανείς δεν τους ρωτάει αν είναι ερωτευμένοι κι αν θα μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. Μέχρις ενός ορίου: για παράδειγμα, οι γάμοι που γίνονται για να μπορέσει το ένα μέρος να αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα ή για να εισπράξει επίδομα στέγασης θεωρούνται απάτη και οι εμπλεκόμενοι διώκονται νομικά. Επίσης, απαγορεύεται να παντρευτεί κανείς πριν από μια δίκη, ώστε, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, να μην μπορεί να καταθέσει ο ένας εναντίον του άλλου. Έτσι, σε περίπτωση υποψίας, οι δύο παντρεμένοι φίλοι θα πρέπει να αποδείξουν ενώπιον των δικαστηρίων ότι δεν είχαν «έκνομο» σκοπό για απόκτηση κάποιου είδους κρατικού οφέλους, για εκμετάλλευση του συστήματος.
Υπάρχει ένα δικαστικό προηγούμενο: το 1972 το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε μια ομάδα φτωχών χίπις που ζούσαν κάτω από την ίδια στέγη, οι οποίοι παντρεύτηκαν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν κουπόνια τροφίμων. Η κυβέρνηση τούς ενοχοποίησε με σκοπό την πρόληψη της απάτης, αλλά το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να επιδιώκουν το συμφέρον τους. Προπάντων, η συνταγματική απόφαση που ευνοεί τους πλατωνικούς γάμους είναι εκείνη που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλοφίλων, τον οποίον ωστόσο ο νομοθέτης αντιλαμβάνεται με μάλλον παραδοσιακούς οικογενειακούς κανόνες. Οι σύζυγοι θεωρούνται ότι έχουν σχέση σεξουαλική, αποκλειστική και «πυρηνική»· δεσμεύονται να μείνουν μαζί για μια ζωή και να δημιουργήσουν οικογένεια.
Οι φίλοι δεν τηρούν αυτά τα πρότυπα: ίσως δεν ενδιαφέρονται καν να μεγαλώσουν παιδιά, ιδιαίτερα αν διατηρούν ερωτικές σχέσεις με άλλα άτομα. Σύμφωνα με τους περισσότερους «παντρεμένους φίλους» από τους οποίους πήραν συνέντευξη οι New York Times, το κύμα των πλατωνικών γάμων οφείλεται κυρίως στη δυσκολία να βρουν οι άνθρωποι τον κατάλληλο σύντροφο, στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται πως είναι asexual, καθώς και στη γενικότερη ρευστότητα των σχέσεων που έχει τινάξει στον αέρα τις οικογενειακές δομές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.