Σουηδία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν
Ο Λεβέν είχε προθεσμία έως σήμερα τα μεσάνυχτα να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές
Ο Λεβέν, που χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές του 2018, σήμερα παραιτείται
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να καλείται τώρα να βρει νέο πρωθυπουργό, αφού ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα.
Ο Λεβέν είχε προθεσμία έως σήμερα τα μεσάνυχτα να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού έχασε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου όταν το Αριστερό Κόμμα απέσυρε τη στήριξή του. Ο ίδιος ήλπιζε να βρει νέα στήριξη στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τον επαναδιορισμό του.
«Ζήτησα να αποχωρήσω από την πρωθυπουργία», δήλωσε ο Λεβέν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Είναι η πιο δύσκολη πολιτική απόφαση που έλαβα ποτέ».
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου μπορεί τώρα να κάνει έως τέσσερις προσπάθειες για να βρει νέο πρωθυπουργό με επαρκή στήριξη από τους βουλευτές. Εάν αποτύχει, πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν ούτως ή άλλως, το οποίο σημαίνει ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα είναι βραχύβια.
Ο Λεβέν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει να μπορέσουν να αποφευχθούν νέες εκλογές, προσθέτοντας: «Ενώ έχει απομείνει μόνο ένας χρόνος έως τις εκλογές, και με την συνεχιζόμενη πανδημία, οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη Σουηδία».
Ο Λεβέν, πρώην επικεφαλής συνδικάτου και ηλεκτροσυγκολλητής, ηγείτο μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους από το 2018 και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.
Το κεντροαριστερό και το κεντροδεξιό μπλοκ είναι ισοδύναμα στο Κοινοβούλιο και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η εικόνα αυτή ίσως να μην αλλάξει με τη διενέργεια εκλογών.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα προσκάλεσε φρενήρεις συζητήσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και τα δύο μπλοκ προσπάθησαν να εξασφαλίσουν επαρκή στήριξη για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ο Λεβέν χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές του 2018 στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.