- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί ηγέτες
Καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών
Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί ηγέτες αφού τους απένειμε χάρη η κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Οι εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής το 2017, αποφυλακίστηκαν σήμερα, 23 Ιουνίου, αφού τους απένειμε χάρη η κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, είναι η πρώτη που απελευθερώθηκε από την φυλακή της πόλης της Βαρκελώνης ακολουθούμενη από άλλους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από την φυλακή Λεδόνερς, που βρίσκεται κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα, όπως έδειξαν πλάνα του Ρόιτερς.
Η κυβέρνηση έδωσε χάρη στους εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές, οι οποίοι το 2019 είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, σε μια ένδειξη καλής θέλησης με στόχο να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ της Μαδρίτης και της ισπανικής αυτής περιφέρειας, αλλά έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε χθες τις απονομές χάριτος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Υπόκεινται σε όρους ενώ συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση να έχουν οι ηγέτες δημόσια αξιώματα.
Το χρονικό της καταδίκης των Καταλανών ηγετών
Οι ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης κρατικών πόρων, με στόχο να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που οι αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά το οποίο οδήγησε σε μια μονομερή και πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο Σάντσεθ είχε περιγράψει τις απονομές χάριτος, στις οποίες όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις αντιτίθεται η πλειονότητα των Ισπανών, ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας, της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία υπό την αιγίδα της Μαδρίτης.
Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν πει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν πριν από δύο ημέρες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Καναδός πρωθυπουργός μίλησε για ρήξη, Θουκυδίδη, Χάβελ και τον ρόλο των μεσαίων δυνάμεων
Απρόβλεπτος και αντιφατικός, παραδέχεται ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλον περιορισμό πέρα από τον εαυτό του
Πώς κατέρρευσε το αίσθημα ασφάλειας για το φημισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο
Τι υποστήριξε ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι
Η απάντηση στις απειλές Ιρανού στρατηγού
Η ομιλία για την επέτειο της ορκωμοσίας του
Την ώρα που η χώρα πενθεί για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της Κυριακής
Προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μέσω της στρατιωτικής ισχύος
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Μια από τις τραγικές ιστορίες του δυστυχήματος
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.