Κοσμος

WSJ: Εκατομμύρια εμβόλια της J&J λήγουν τον Ιούνιο

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά το πού και πώς μπορεί να τα διαθέσει άμεσα

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - COVID-19  - Εμβόλιο J&J
Κορωνοϊός - COVID-19 - Εμβόλιο J&J © Ivan Romano/Getty Images / ideal image

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της Johnson & Johnson, επιβράδυναν τη διάθεσή του, με αποτέλεσμα εκατομμύρια δόσεις να λήγουν

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πιθανότητα εκατομμυρίων χαμένων δόσεων του εμβολίου της  J&Jσε μια εποχή που μεγάλο μέρος του κόσμου αγωνίζεται να πάρει τα χέρια του στο εμβόλιο. Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, έχει εμβολιάσει μόνο περίπου το 7% του πληθυσμού της, σύμφωνα με το Bloomberg και ενώ η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο μήνα.

 Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα μεγάλο απόθεμα εμβολίου Johnson & Johnson νωρίτερα αυτό το έτος. Στη συνέχεια η χρήση του φαρμάκου σταμάτησε, ώστε να εξεταστεί ο πιθανός συσχετισμός με σοβαρή θρόμβωση, έτσι σημαντικό μέρος των δόσεων του εμβολίου παρέμειναν αδιάθετες. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να παραδώσει 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε άλλες χώρες μέχρι το τέλος του μήνα. Από αυτές τις 80 εκατομμύρια δόσεις, περίπου 20 εκατομμύρια αποτελούνται από δόσεις Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson.

Wall Street Journal: Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J  κινδυνεύουν να λήξουν τον Ιούνιο

Νοσοκομεία, υπηρεσίες υγείας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, αγωνίζονται να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, της Johnson & Johnson, που πρόκειται να λήξουν αυτόν τον μήνα. Η Πενσυλβάνια, η Δυτική Βιρτζίνια, η Οκλαχόμα, το Κεντάκι και το Αρκάνσας ανέφεραν ότι έχουν χιλιάδες δόσεις J&J που λήγουν αυτό το μήνα και δεν μπορούν να τις αναδιανείμουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η προοπτική τόσων πολλών δόσεων που θα χαθούν στις ΗΠΑ όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι απελπισμένες από την έλλειψη εμβολίων, θα προσθέσει πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για το πώς και πού θα διανείμει τα εμβόλια. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες πρακτικές λύσεις για τη διαχείριση τους στις Η.Π.Α. ή για τη διανομή τους εγκαίρως σε ξένες χώρες, σύμφωνα με εκείνους που εμπλέκονται στο σχέδιο του εμβολιασμού.

Το απόθεμα είναι, εν μέρει, μια συνέπεια της απόφασης των ΗΠΑ τον Απρίλιο να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση δόσεων J&J, ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης. Η παύση ο δήγησε σε πολλές ακυρώσεις ραντεβού  τα οποία δεν ξαναπρογραμματίστηκαν, αφήνοντας πλεόνασμα προμήθειας και σε ορισμένες περιοχές αυξανόταν η διστακτικότητα για την ασφάλεια του εμβολίου J&J, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου.

Ορισμένα νοσοκομεία και πολιτείες αναφέρουν ότι τα εμβόλια από την Pfizer Inc. και τη Moderna Inc., πρόκειται να λήξουν αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Το εμβόλιο της Pfizer λήγει έξι μήνες μετά την παρασκευή, ενώ το εμβόλιο της Moderna μπορεί να παραμείνει κατεψυγμένο για έως και έξι μήνες, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων είναι, μέχρι στιγμής, σε μεγάλο βαθμό, δόσεις J&J. 

Η Φιλαδέλφεια έχει 42.000 δόσεις J&J που πρόκειται να λήξουν, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από μια κλινική, δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης. Η Πενσυλβάνια, η Δυτική Βιρτζίνια, η Οκλαχόμα και το Αρκάνσας είναι μεταξύ των πολιτειών που αναφέρουν ότι χιλιάδες δόσεις J&J αναμένεται να λήξουν αυτόν τον μήνα.

Reuters: Τουλάχιστον 13 παρτίδες του εμβολίου J&J έχουν ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιουνίου ή νωρίτερα

Η ζήτηση για όλα τα εμβόλια έχει επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ από τα μέσα Απριλίου, αλλά η πτώση ήταν σημαντικά πιο απότομη για το J&J, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η χρήση του εμβολιασμού J & J έχει μειωθεί σε πολιτείες όπως το Ουαϊόμινγκ και η Αλαμπάμα, ενώ χαμηλή είναι η πρόσληψη εμβολίων και σε μέρη όπως το Μέιν και το Όρεγκον, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού, ωστόσο, είναι υψηλά, σύμφωνα με τα στοιχεία των  πολιτειών και του CDC.

Η επιβράδυνση μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένες δόσεις J&J θα λήξουν αχρησιμοποίητες σε μια εποχή που η παγκόσμια ζήτηση για οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 είναι υψηλή, ενώ δόσεις του εμβολίου της J&J, είναι μεταξύ των 25 εκατομμυρίων που δωρίστηκαν (σε σύνολο 80 εκ.) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα.

Τουλάχιστον 13 παρτίδες του εμβολίου έχουν ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιουνίου ή νωρίτερα, σύμφωνα με έναν ιστότοπο της J&J, ενώ δεν είναι σαφές σε πόσες δόσεις αντιστοιχούν, αλλά το εμβόλιο έχει διάρκεια ζωής 3 μηνών και οι περισσότερες δόσεις απεστάλησαν στις αρχές Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων 11 εκατομμυρίων την πρώτη εβδομάδα. Η J&J έχει ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, αλλά ο χρόνος αποστολής είναι αβέβαιος.

Ένας εκπρόσωπος της J&J αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των δόσεων που λήγουν πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Η J&J συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις υγειονομικές αρχές για να υποστηρίξει τη χρήση του εμβολίου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο της J&J ως σημαντικό εργαλείο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της COVID-19.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε στον τερματισμό αυτής της θανατηφόρας πανδημίας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η J&J.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal και Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ