Κοσμος

Γαλλία: Επίθεση σε λιτανεία Καθολικών στο Παρίσι

Μέλη ακροαριστερών ομάδων εναντίον πορείας σε «μαύρη επέτειο» πιστών Καθολικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εκκλησία Notre-Dame de la Croix στο Παρίσι
© Zantastik/Wikimedia Commons

Γαλλία: Επίθεση σε λιτανεία που οργάνωσε η επισκοπή του Παρισιού για να τιμήσει «τους μάρτυρες» της Κομμούνας του Παρισιού» από μέλη ακροαριστερών ομάδων

Μέλη ακροαριστερών ομάδων επιτέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε λιτανεία που οργάνωσε η επισκοπή του Παρισιού για να τιμήσει «τους μάρτυρες» της Κομμούνας του Παρισιού». Η λιτανεία γίνεται κάθε δέκα χρόνια, στην επέτειο της εκτέλεσης 49 «ομήρων», μεταξύ των οποίων ήταν 10 Καθολικοί ιερείς, στις 26 Μαΐου 1871: στην οδό Haxo, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού, οι εξεγερμένοι κομμουνάριοι τους είχαν τουφεκίσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην «πορεία των μαρτύρων» συμμετείχαν περίπου 200 Καθολικοί οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την πλατεία Ροκέτ όπου στις 24 Μαΐου 1871 εκτελέστηκε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Georges Darboy, και κατευθύνονταν στην εκκλησία Notre-Dame-des-Otages στο 20ό διαμέρισμα. Στη συνοικία του Μενιλμοντάν βρέθηκαν περικυκλωμένοι από άτομα που τους έβριζαν «φασίστες» και τους πετούσαν σκουπίδια. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «Κάτω οι βασιλόφρονες» και «Είμαστε αντιφασίστες» κραδαίνοντας κόκκινες σημαίες των Ζαπατίστας.          

«Η πορεία ήταν καθαρά θρησκευτική», είπε ο εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής Denis Jachiet. «Δεν έχουμε καμιά πολιτική διεκδίκηση. Μόλις ξεκίνησε η πορεία μας, άρχισαν να μας γιουχάρουν άνθρωποι που κάθονταν στα υπαίθρια καφέ, πράγμα αβλαβές, αλλά στη συνέχεια, βρεθήκαμε σε μια ατμόσφαιρα που έμοιαζε με εκείνη της Κομμούνας. Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στο παρελθόν. Μας επιτέθηκαν κουκουλοφόροι και μας πετούσαν κάδους με σκουπίδια. Ένας από μας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο».

Η αστυνομία επενέβη διαλύοντας το πλήθος και οι πιστοί κατέφυγαν στην κοντινή εκκλησία Notre-Dame de la Croix. Οι οργανωτές της λιτανείας ήξεραν ότι θα γίνει επίθεση -είχε ανακοινωθεί στο Facebook διαφόρων ομάδων- αλλά δεν είχαν προβλέψει την έντασή της. Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε ότι «με τέτοιες πράξεις η άκρα αριστερά γίνεται απλώς ρεζίλι» κι ότι «δυστυχώς για όλους μας η άκρα αριστερά της άκρας αριστεράς έχει οικειοποιηθεί την ιστορία της Κομμούνας του 1871.»

Υπενθυμίζεται ότι η Παρισινή Κομμούνα ήταν επαναστατική-σοσιαλιστική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης και διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 μέχρι τις 28 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Η παρισινή Κομμούνα θεωρείται υπόδειγμα «δικτατορίας του προλεταριάτου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ