- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συμβούλιο Ασφαλείας: «Όχι» ΗΠΑ & σε τρίτο σχέδιο δήλωσης για Γαζα
Την Πέμπτη συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Oi ΗΠΑ εμφανίστηκαν απορριπτικοί σε ένα 3ο σχέδιο δήλωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αφορούσε την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση στη Γάζα
Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν αντίθετοι σήμερα, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών», σύμφωνα με διπλωμάτες.
Το κείμενο, το οποίο συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία υποβλήθηκε χθες το βράδυ ενώπιον των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθεί σήμερα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως «δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση» του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης.
Το προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε στην κατοχή του AFP, εξέφραζε «τη βαθιά ανησυχία» του Συμβουλίου μπροστά στην κρίση και αποδοκίμαζε τις «πιθανές εκδιώξεις» οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των «μονομερών ενεργειών» που επιδεινώνουν την ένταση.
Η δήλωση χαιρέτιζε, επίσης, τις διεθνείς προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ και επαναλάμβανε τη στήριξη του Συμβουλίου σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση στη βάση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν «το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά», σε «σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή».
Σε διάστημα μίας εβδομάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διεξάγει τρεις έκτακτες συνεδριάσεις με επίκεντρο τη σύρραξη, την τελευταία την Κυριακή, χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή θέση.
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη με αντικείμενο την ανάφλεξη της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Βολκάν Μποζκίρ, καθώς οι σφοδρότερες εχθροπραξίες στην περιοχή μετά από χρόνια, εισέρχονται στη δεύτερη τους εβδομάδα.
Ο Νίγηρας
και η Αλγερία, που προεδρεύουν του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και η ομάδα αραβικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών να συνεδριάσει δημόσια «υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης και της ταχείας επιδείνωσης».
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Κυριακή για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Το ΣΑ δεν κατόρθωσε να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι ΗΠΑ - ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ - διατύπωσε την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες. Η Κίνα δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα πιέσει εκ νέου το ΣΑ για να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο εβδομάδες βομβαρδισμών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.000 ανθρώπους στο Ιράν
Η αποκάλυψη που είχε κάνει ο ίδιος σε ένα από τα θύματά του
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την ανακοίνωση του διορισμού του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Απίθανο να φτάσει το πετρέλαιο τα 200 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας
Το καθεστώς των Αγιατολάχ επιβιώνει και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από αεροπορικές επιθέσεις
Οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο τμήμα της χώρας
Η σκοτεινή πλευρά της γαστρονομικής τελειότητας είχε δείξει τα δόντια της on camera
Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Οι πρώτες πληροφορίες
Ο «διπλωμάτης με στολή» πίσω από την επιχείρηση «Επική Οργή»
Ένα ακόμη ιρανικό χτύπημα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
«Οι ενέργειες της Ελλάδας βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μας»
Προειδοποίηση: Το κείμενο περιέχει περιγραφές σεξουαλικής φύσης
Οι φρεγάτες των ευρωπαϊκών χωρών και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου
Μαγνητικές, αγκυροβολημένες και νάρκες βυθού που συνήθως τοποθετούνται χειροκίνητα
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.