- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
B. Ιρλανδία-Brexit: Αναβιώνουν τα μίση Καθολικών - Προτεσταντών
Διαδηλωτές ρίχνουν πέτρες εναντίον του μπλόκου που είναι γνωστό ως Τείχος της Ειρήνης κατηγορώντας το Λονδίνο για προδοσία
Brexit: Διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ Β. Ιρλανδίας & Αγγλίας - Φόβοι για αναβίωση των «Troubles» μεταξύ Καθολικών Ιρλανδών και Άγγλων προτεσταντών
Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι ταραχές στους δρόμους πέντε πόλεων της Βόρειας Ιρλανδίας, με πρόσχημα τις συνέπειες του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτοκίνητα και λεωφορεία κάηκαν, ενώ τουλάχιστον 74 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από βόμβες βενζίνης. Η πρόσφατη ανάφλεξη άρχισε στις 29 Μαρτίου, όταν αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση σε μια βόμβα βενζίνης στην περιοχή Tullymore, στο Derry/Londonderry όπου κατοικούν κυρίως προτεστάντες φιλο-βρετανοί. Παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν αργότερα σε ολόκληρη την πόλη, ενώ τις επόμενες μέρες οι ταραχές επεκτάθηκαν στο νότιο Μπέλφαστ, όπου σε θύλακα Καθολικών της περιοχής Sandy Row, 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τούβλα, μεταλλικές ράβδους, κροτίδες και καλύμματα φρεατίων τα οποία εκσφενδόνιζε εναντίον τους το πλήθος. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες των ταραχών είναι νέοι, μερικοί μάλιστα δεν φαίνονται πάνω από 12 ετών. Σε ορισμένα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενήλικες ωθούν παιδιά να κάνουν τις βίαιες πράξεις, ενισχύοντας την υποψία ότι τη βία ενορχηστρώνουν οι παραστρατιωτικές ομάδες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι αψιμαχίες που συνεχίζονται μεταξύ νέων και αστυνομίας και μετά το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών, έχει ως πρόσχημα το Brexit αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για να αναβίωση παλιών παθών. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το Brexit το οποίο έχει διαταράξει την ευπαθή ισορροπία μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Αγγλίας: οι κουκουλοφόροι που ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα εναντίον του μπλόκου που είναι γνωστό ως Τείχος της Ειρήνης –χωρίζει την προτεσταντική από την Καθολική περιοχή– κατηγορούν το Λονδίνο για προδοσία και ζητούν να μην εφαρμοστούν τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Ιρλανδίας. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία έχει φυσικά σύνορα, παραμένει μέλος της Ένωσης, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία, ως μέρος της Βρετανίας, έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Εξαιτίας του Brexit, σημειώθηκαν ελλείψεις στα ράφια παντοπωλείων που οφείλονταν στους ελέγχους σε λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας, μολονότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit, η ΕΕ επέμεινε στην ύπαρξη «μαλακών συνόρων» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Οι κάτοικοι του Μπέλφαστ φοβούνται αναβίωση των «Troubles» μεταξύ Καθολικών Ιρλανδών και Άγγλων προτεσταντών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 3.500 ανθρώπων. Στο ταραγμένο περιβάλλον και για να μην οξύνουν τα πνεύματα οι βορειο-ιρλανδικές αρχές αποφάσισαν να μην διώξουν νομικά τους υπεύθυνους του κόμματος Sinn Fein, που οργάνωσε κηδεία του παλαίμαχου παραστρατιωτικού ηγέτη Bobby Storey ανοιχτή στο κοινό, παραβιάζοντας τους περιορισμούς της πανδημίας. Οι προτεστάντες της Βόρειας Ισλανδίας αντέδρασαν για την «επιείκεια» –στην κηδεία του Storey συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα– ενώ οι δικές τους παρελάσεις στις 12 Ιουλίου είχαν απαγορευτεί δια ροπάλου λόγω του Covid-19. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι το μίσος έχει οξύνει η πρόσφατη και επιτυχημένη καταστολή της συμμοριών ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων των εθνικιστικών παραστρατιωτικών ομάδων. Eπιπροσθέτως, οι προτεστάντες καταγγέλλουν την «ειδική μεταχείριση» των Ιρλανδών εθνικιστών, καθώς οι αρχές απαγόρευσαν πένθιμη πομπή που είχαν προγραμματίσει το Σαββατοκύριακο για να τιμήσουν τον Πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 έθεσε τέρμα σε 30 χρόνια πολιτικής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ Ιρλανδών δημοκρατών, Βρετανών βασιλοφρόνων και ένοπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.