Κοσμος

Σταλινισμός λάιτ, μοχίτος και εμβόλια

Ορισμένες χώρες σκέπτονται να προσφέρουν πακέτα στα οποία θα περιέχεται η προσφορά εμβολιασμού ώστε να κάνουν πιο ελκυστική μια τουριστική επίσκεψη

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κούβα
Κούβα © Persnickety Prints / Unsplash

Τουρισμός των δόσεων: Κούβα και Κόστα Ρίκα ετοιμάζουν ταξιδιωτικά πακέτα που συμπεριλαμβάνουν εμβόλια κατά της Covid-19

Είναι πράγματι γεγονός, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, ότι εκεί που πολλοί βλέπουν μια κρίση, άλλοι βλέπουν μια επιχειρηματική ευκαιρία. Αυτό ασφαλώς συνέβη και με την πρόσφατη πανδημία. Να σημειωθεί ότι η πανδημία έπληξε οικονομικά ιδιαίτερα τις χώρες στις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, οι καραντίνες και τα προβλήματα των αεροπορικών εταιριών επέφεραν σοβαρά πλήγματα σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας.

Όμως η σημερινή παγκόσμια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μα ανισορροπία στη ζήτηση και προσφορά εμβολίων εναντίον του ιού -με την πρώτη να υπερβαίνει σημαντικά τη δεύτερη-, κάνει ορισμένες χώρες να αρχίζουν να σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες στη χώρα τους. Με άλλα λόγια, σκέπτονται να προσφέρουν πακέτα στους επισκέπτες στα οποία θα περιέχεται η προσφορά εμβολιασμού προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστική μια τουριστική επίσκεψη στη χώρα.

Μία από τις χώρες που σκέφτεται να προωθήσει τον «τουρισμό των δόσεων» για να ενισχύσει την αποδυναμωμένη οικονομία της είναι η Κούβα. Έτσι στο ελκυστικό πακέτο σταλινισμού λάιτ, μοχίτος, χορού, ηλίου και παραλιών, η κυβέρνηση σκέπτεται να προσθέσει και τον εμβολιασμό εναντίον του Covid.

Κούβα
Κούβα © Lynda Hinton / Unsplash

Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθυντής του (κρατικού) Ινστιτούτου Φίνλεϊ Εμβολίων της Κούβας, Vicente Verez, δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι «όλοι οι επισκέπτες που έρχονται στην Κούβα και θέλουν να εμβολιασθούν θα μπορούν να το κάνουν». Να σημειωθεί ότι η Κούβα είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ετοιμάζει τα δικά της εμβόλια εναντίον της πανδημίας. Ένα από αυτά, το Soberana 02, βρισκόταν τον Δεκέμβριο στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών και η κυβέρνηση σκέφτεται να δημιουργήσει τις δυνατότητες παραγωγής 100 εκατομμυρίων δόσεων για να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες και αυτές των επισκεπτών της και άλλων χωρών. Πάντως, όπως τονίζει ο Κουβανός αξιωματούχος, «στόχος της παραγωγής του εμβολίου δεν είναι οικονομικός, αλλά να παράγουμε περισσότερη υγεία». Η Κούβα διαθέτει μία μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και διανομή εμβολίων από τότε που ο πυρετός Ντενγκ έπληξε το νησιά τη δεκαετία του ‘80 και έπεισε την κυβέρνηση της χώρας να δώσει έμφαση στη βιοτεχνολογία. Σήμερα 8 από τα 11 εμβόλια που δίνονται στα μικρά παιδιά παράγονται στο νησί.

Η άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής που κάνει ανάλογες σκέψεις βρίσκεται στον ιδεολογικό αντίποδα της Κούβας. Πρόκειται για την Κόστα Ρίκα, μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της περιοχής. Έτσι η χώρα αυτή σκέπτεται να προσθέσει το εμβόλιο στο ελκυστικό πακέτο προσφορών που περιλαμβάνει ηφαίστεια, παραλίες, ήλιο, εξωτικά ζώα και προστασία του περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι η Κόστα Ρίκα, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης που προσφέρει (δημόσιας και ιδιωτικής) και των ανταγωνιστικών τιμών, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του τουρισμού της υγείας στον κόσμο.

«Η Κόστα Ρίκα πράγματι προσπαθεί και αυτή να προσεγγίσει το τμήμα της αγοράς που ενδιαφέρεται για το εμβόλιο» δηλώνει ο Massimo Manzi, εκτελεστικός διευθυντής του Επιμελητηρίου της Υγείας της Κόστα Ρίκα. «Στην περίπτωση του εμβολίου πρέπει να δούμε πρώτα πότε θα είναι διαθέσιμο στον ιδιωτικό τομέα, ίσως στο δεύτερο ήμισυ αυτού του έτους, για να αναλύσουμε τότε τις διαφορές κόστους του εμβολίου στην Κόστα Ρίκα σε σχέση με αυτό άλλων χωρών». «Η προσφορά του εμβολίου θα μπορούσε να είναι μια επιπλέον υπηρεσία την οποία θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας», όμως προσθέτει ότι, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το κόστος του εμβολίου θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό άλλων χωρών έτσι ώστε να αξίζει τον κόπο σε μια οικογένεια να πάει στην Κόστα Ρίκα για το  εμβόλιο και με την ευκαιρία να κάνει διακοπές. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ