Κοσμος

Γαλλία: Γιατί ο Μακρόν κλείνει την Εθνική Σχολή Διοίκησης

Κλείνει τη σχολή όπου φοίτησε τόσο ο ίδιος, όσο και αρκετοί πρόεδροι της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν © ICON SPORT / EUROKINISS

Γαλλία: Το κλείσιμο της Εθνική Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας και τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν

Το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d'Administration- ENA), μιας ελιτίστικης σχολής, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν προχωρά στην κίνηση αυτή, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος φοίτησε εκεί, θέλοντας, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, να καταργήσει αυτό που για κάποιους στη Γαλλία αποτέλεσε σύμβολο των άνισων ευκαιριών. Άλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι θέλει να εγκαταστήσει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα. Ήδη τον Μάρτιο, ανακοίνωσε μια ειδική διαδικασία για την εισαγωγή στις ελίτ σχολές της Γαλλίας για τους φοιτητές από μη προνομιούχο υπόβαθρο, που έχουν ανάγκη από υποτροφίες.

Γαλλία: Ποια είναι η Εθνική Σχολή Διοίκησης και ποια η φήμη της

Η μεταπτυχιακή σχολή ιδρύθηκε το 1945 από τον Σαρλς ντε Γκωλ προκειμένου να εκπαιδευτεί μια μετά-πολεμική διοικητική ελίτ από όλες τις πολιτικές τάξεις. Με τον καιρό απέκτησε τη φήμη ότι επέλεγε σπουδαστές από τις ανώτερες κοινωνικές κλίμακες και είχε αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα.

Τέσσερις πρόεδροι της σύγχρονης εποχής και οκτώ πρωθυπουργοί έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή. Το ίδιο οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange, της τράπεζας Societe Generale και του ομίλου λιανικής Carrefour.

Ο διευθυντής της ENA, Πατρίκ Ζεράρ, αναγνώρισε την έλλειψη ποικιλομορφίας στη σχολή, όμως τόνισε ότι δεν είναι η σχολή αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτό. «Η ΕΝΑ δεν μπορεί να κατηγορείται για όλα τα αρνητικά», είχε πει στο περιοδικό L'Express τον Οκτώβριο.

Πάντως, ήδη υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας σχολής στη θέση της ΕΝΑ, με νέους κανόνες για την πρόσληψη και πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Το Europe 1 μετέδωσε πως ο Μακρόν αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του σε ψηφιακή συνάντηση που θα έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ