- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αγγλία: Σε διαθεσιμότητα καθηγητής λόγω γελοιογραφίας του Μωάμεθ
Αναμένεται «ανεξάρτητη έρευνα», ενώ οι μουσουλμάνοι γονείς απαιτούν την απόλυσή του
Καθηγητής στην Αγγλία τέθηκε σε διαθεσιμότητα αφού έδειξε στην τάξη γελοιογραφία του Μωάμεθ. Ποια είναι η αντίδραση του σχολείου & της μουσουλμανικής κοινότητας
Ένας καθηγητής του γυμνασίου της πόλης Μπάτλι στο δυτικό Γιόρκσαϊρ (βόρεια Αγγλία) ετέθη σε διαθεσιμότητα γιατί έδειξε στην τάξη μια γελοιογραφία του Μωάμεθ. Σύμφωνα με το κανάλι Sky News, επρόκειτο για μια από τις περιβόητες γελοιογραφίες του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015 με αποτέλεσμα 12 νεκρούς. Το σχολείο ζήτησε συγνώμη από τους μουσουλμάνους μαθητές και γονείς λέγοντας ότι «έχει πλήρη συνείδηση πως οι αναπαραστάσεις του προφήτη Μωάμεθ απαγορεύονται» και πως η συγκεκριμένη εικόνα ήταν «άκρως απρεπής».
Ο καθηγητής έδειξε τη γελοιογραφία στο μάθημα των θρησκευτικών σπουδών. Παιδιά μουσουλμανικών οικογενειών ανέφεραν το γεγονός στο σπίτι με αποτέλεσμα οργισμένα τηλεφωνήματα και απειλές που ανάγκασαν τον διευθυντή, Gary Kibble, και ολόκληρο το διδακτικό προσωπικό να ζητήσει συγνώμη «χωρίς καμιά επιφύλαξη». Ο καθηγητής βρίσκεται από σήμερα σε αναγκαστική άδεια αναμένοντας «ανεξάρτητη έρευνα», ενώ οι μουσουλμάνοι γονείς απαιτούν την απόλυσή του. Πάντως, από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι «ο εκφοβισμός καθηγητών είναι απαράδεκτος» κι ότι «αν και ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ δασκάλων και γονέων, οι απειλές και, επιπροσθέτως, οι διαδηλώσεις σε περίοδο απαγόρευσης λόγω της πανδημίας είναι εξίσου απαράδεκτες και πρέπει να τερματιστούν. Τα σχολεία είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν εποπτικά μέσα ακόμα κι αν αυτά είναι αμφιλεγόμενα ή προκλητικά», κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου. Αλλά η μουσουλμανική κοινότητα δήλωσε ότι αισθάνεται προσβεβλημένη κι ότι ο καθηγητής και το σχολείο του Μπάτλι «πέρασαν την κόκκινη γραμμή».
Ο τοπικός ακτιβιστής Αμντούλ Σαϊχ είπε στο BBC: «Με σοκάρει ότι το σχολείο αγνοεί κατάφωρα τις θρησκευτικές μας ευαισθησίες και έφτασε στο σημείο να κοροϊδέψει τον ευγενή προφήτη Μωάμεθ». Το επεισόδιο έλαβε χώρα λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή γεωγραφίας-ιστορίας Samuel Paty, τον οποίον αποκεφάλισε ένας Τσετσένος ισλαμιστής τον περασμένο Οκτώβριο. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καμιά τριανταριά μουσουλμάνους να διαδηλώνουν έξω από το σχολείο του Γιόρκσαϊρ. Μεταξύ αυτών, ήταν οι επικεφαλής των τριών τζαμιών του Μπάτλι. Παρότι οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται, η αστυνομία δεν παρενέβη.
Το Μπάτλι έχει 49.448 κατοίκους, εκ των οποίων 14.644 είναι μουσουλμάνοι, δηλαδή αποτελούν το 30% του πληθυσμού. Αυτό περίπου είναι το ποσοστό των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την περιοχή του Ληντς και του Μάντσεστερ, ενώ το 2001 κυμαινόταν γύρω στο 3%. Το σχολείο του Μπάτλι έχει 689 μαθητές, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι μουσουλμάνοι και Σιχ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.