- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Βρετανία: «Παγώνουν» οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 50
Προκειμένου να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50 ετών
Τι είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του στο εμβολιαστικό πρόγραμμα
Προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Βρετανία, με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί «παγώνουν» για άτομα κάτω των 50 ετών.
Ο Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών για τους κάτω των 50 ετών θα καθυστερήσει σημαντικά, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50.
Οι επικεφαλής του NHS προειδοποίησαν σήμερα για μια «σημαντική μείωση» στις παραδόσεις από κατασκευαστές, κάτι που θα σημάνει περιορισμό στον όγκο των διαθέσιμων δόσεων. Την ίδια ώρα, Βρετανία και ΕΕ βρίσκονται σε «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες να απειλούν με απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων στο Λονδίνο.
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια εταιρεία οφείλονται οι καθυστερήσεις. Πηγές και έγγραφα των αρχών της Σκοτίας δείχνουν ότι οι προμήθειες της Pfizer θα μειωθούν σχεδόν κατά το μισό τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ανταποκρίτρια του BBC υποστήριξε ότι με βάση όσα της είπαν το πρόβλημα βρίσκεται στη διαθεσιμότητα των εμβολίων της AstraZeneca που είναι λιγότερα απ’ ότι αναμενόταν.
Η Βρετανία βρισκόταν κοντά στην έναρξη εμβολιασμών σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο ότι θα συμβεί πριν τον Μάιο. Σύμφωνα με το NHS, το πρόβλημα στις προμήθειες αναμένεται να διαρκέσει για τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας επιμένει ότι η χώρα είναι ακόμη σε τροχιά να πετύχει τον στόχο της ώστε να έχει εμβολιάσει τους πάντες μέχρι τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι η καθυστέρηση δεν σημαίνει και παράταση του lockdown, χωρίς πάντως να δεσμευτεί γι’ αυτό.
Απειλές από την Κομισιόν για απαγόρευση εξαγωγών προς τρίτες χώρες
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δεν απέκλεισε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην εξαγωγή εμβολίων προς τρίτες χώρες και ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν η AstraZeneca συνεχίσει να μην τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας» ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις σχέσεις με χώρες που «παράγουν εμβόλια αλλά δεν τα εξάγουν προς την ΕΕ», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φωτογραφίζοντας τις εξαγωγές των εμβολίων της AstraZeneca από τα εργοστάσια στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλευρά, έχουν γίνει μέχρι στιγμής εξαγωγές 10 εκατομμυρίων δόσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου από εργοστάσια εμβολίων που βρίσκονται εντός ΕΕ προς τη Βρετανία.
Πάντως, διευκρίνισε ότι η σχέση με τις ΗΠΑ είναι καλή, διέπεται από αμοιβαιότητα και ότι «καμία από τις δύο πλευρές επί του παρόντος δεν εξάγει εμβόλια προς την άλλη, αλλά οι εμπορικές ροές της δραστικής ουσίας και των πρώτων υλών συνεχίζονται απρόσκοπτα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.