- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ενρίκο Λέτα, ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς
Ο Λέτα εξελέγη από την γενική συνέλευση των Δημοκρατικών, σχεδόν παμψηφεί
Αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Νικόλα Τζινγκατρέτι, ο Ενρίκο Λέτα - Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα εξελέγη πριν λίγο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Νικόλα Τζινγκατρέτι, ο οποίος παραμένει περιφερειάρχης του Λατίου, της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης. Ο Λέτα εξελέγη από την γενική συνέλευση των Δημοκρατικών, σχεδόν παμψηφεί: με 860 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές.
«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στους 100.000 νεκρούς της πανδημίας και στο μισό εκατομμύριο Ιταλών που έχασε την δουλειά του. Με την επίγνωση αυτή θα αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το μέλλον», τόνισε ο νέος γραμματέας της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει πράξη -και μέσα στο κόμμα του- η ισότητα φύλου, ενώ προανήγγειλε ότι θα δώσει μάχη για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους δεκαεξάρηδες, όπως και για τον νόμο που θα επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν πιο εύκολα την ιταλική υπηκοότητα.
Τα τελευταία επτά χρόνια, ο Ενρίκο Λέτα, 54 ετών, είχε αφιερωθεί στην πανεπιστημιακή διδασκαλία στο Παρίσι. Μετά την παραίτηση του Τζινγκαρέτι, μεγάλο μέρος των στελεχών των Δημοκρατικών του ζήτησε να επιστρέψει στην Ιταλία και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, που την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τόσο την πτώση στα γκάλοπ που παρουσιάζουν την πρόθεση ψήφου των πολιτών, όσο και την συνολική στρατηγική της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Η «γραμμή Λέτα» αναμένεται να εκφραστεί με πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι -σε στενότατη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς- αλλά και με την ενίσχυση της αυτονομίας του Δημοκρατικού Κόμματος, πέρα από τις όποιες εκλογικές συμμαχίες με το κίνημα Πέντε Αστέρων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.