- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για τη χορήγηση ή όχι του εμβολίου της AstraZeneca έχουν αμφιβολίες πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και του κόσμου.
Διχασμό έχει προκαλέσει το ζήτημα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες, με πολλές χώρες να αντιτίθενται σε αυτή και άλλες να τονίζουν την ασφάλεια του.
Η Βουλγαρία αναστέλλει την χορήγησή του
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Δίδω εντολή για αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαλύσει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την ασφάλειά του», αναφέρει ο Μπορίσοφ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητώντας γραπτή δήλωση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Η Βουλγαρία ακολουθεί τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, οι οποίες ανέστειλαν προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου αυτού εν μέσω αναφορών για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν εμβολιαστεί με αυτό.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υποστήριξε χθες, Πέμπτη, τη χρήση του εμβολίου αυτού, σημειώνοντας ότι τα οφέλη του ξεπερνούν τους κινδύνους και ότι μπορεί να συνεχιστεί η χορήγησή του.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε επίσης χθες ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα στα δεδομένα ασφαλείας σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αρχεία, ακόμη και κατά την εξέταση υποομάδων με βάση την ηλικία, το φύλο, την παρτίδα του εμβολίου ή τη χώρα χρήσης.
Γερμανία: Υπερβολικές οι αντιδράσεις
Υπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας Astrazeneca λόγω φερομένων ως παρενεργειών, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ.
«Έχουμε μεγάλη εμπειρία με την Astrazeneca στην Αγγλία όπου και δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές. Κατά την άποψή μου κάποιες χώρες αντέδρασαν υπερβολικά», είπε ο (πρώην) καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (πριν εκλεγεί βουλευτής) σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα σταματούσα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca στη Γερμανία. Η συχνότητα της θρόμβωσης που παρατηρήθηκε τώρα στη Δανία αντιστοιχεί ακριβώς στη συχνότητα της θρόμβωσης σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η συσχέτιση είναι πολύ απίθανη», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Τέλος, τόνισε ότι «αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν λόγο αμφιβολίας για την ασφάλεια του εμβολίου της Astrazeneca».
Γαλλία: Μεγάλη αποτελεσματικότητα το εμβόλιο
Το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γαλλικού προγράμματος εμβολιασμού Αλέν Φισέρ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας στην χρήση του εμβολίου αυτού, η οποία ανεστάλη σε κάποιες χώρες.
Σε δηλώσεις που έκανε στο Radio Classique, ο Φισέρ χαιρέτισε επίσης την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα είναι διαθέσιμο στη Γαλλία πριν από τον επόμενο μήνα.
ΠΟΥ: Κανένας λόγος ανησυχίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μετά την αναστολή της χρήσης του ως προληπτικό μέτρο σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca», «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται», δήλωσε σήμερα η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.
Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπογράμμισε πως οι ειδικοί του οργανισμού εξετάζουν τις πληροφορίες περί σχηματισμού αιματικών θρόμβων, όμως επισήμανε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση.
«Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
«Οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.
Η ίδια υπενθύμισε ακόμη πως στις 9 Μαρτίου είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 268 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid, βάσει των στοιχείων που έχει ο ΠΟΥ από τις αρχές κάθε χώρας. «Μέχρι αυτή την ημερομηνία, κανένας θάνατος δεν είχε συνδεθεί με τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.