Κοσμος

Νότια Κορέα: #SchoolMetoo και σεξουαλική παρενόχληση στα σχολεία

H βιομηχανία του θεάματος, ο χώρος του αθλητισμού και των σχολείων στη Νότια Κορέα ζει δύσκολες ώρες εδώ και εβδομάδες, μετά από καταγγελίες για παρενόχληση και βία

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδήλωση στη Νότια Κορέα για το MeToo
© EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Το κίνημα #SchoolMetoo που ξεκίνησε το 2018 στη Νότια Κορέα για τα επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης στο σχολείο και η εξέλιξή του.

Στη Νότια Κορέα, οι καταγγελίες για σεξουαλική και ηθική παρενόχληση εκτείνονται από τον χώρο του θεάματος μέχρι τον αθλητισμό και το σχολείο. Οι 24χρονες δίδυμες Lee Jae-yeong και Lee Da-yeon, μέλη της εθνικής ομάδας βόλεϊ -το υπ’ αριθμόν ένα άθλημα στη χώρα- αποβλήθηκαν από την ομάδα μετά από καταγγελίες. Σε μια πρώτη διαδικτυακή ανάρτηση, ένας χρήστης είπε ότι τα δύο νεαρά κορίτσια συμπεριφέρονταν βίαια, έκλεβαν και τον είχαν απειλήσει με μαχαίρι. Άλλα τέσσερα άτομα αφηγήθηκαν παρόμοιες ιστορίες. Οι δύο αδελφές παραδέχτηκαν τα γεγονότα στο Instagram, ζητώντας συγγνώμη για «ανεύθυνη συμπεριφορά στο παρελθόν». Σύμφωνα με την εφημερίδα Korea Times η υπόθεση έγινε ντόμινο: ένας άλλος παίκτης του βόλεϊ ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του -τον ξυλοδαρμό ενός συναδέλφου του το 1999- και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ομάδα.

Ο δημοφιλής ηθοποιός Ji Soo
Ο δημοφιλής ηθοποιός Ji Soo © EPA/KIM HEE-CHUL

Παρόμοιες ιστορίες ακούστηκαν για ηθοποιούς. Την περασμένη Πέμπτη, ο 28χρονος ηθοποιός Ji Soo, ηλικίας 28 ετών, γνωστός από πολλές νοτιοκορεατικές ταινίες και από την τηλεοπτική σειρά «Το ποτάμι στο φως του φεγγαριού που ανατέλλει», η οποία προβάλλεται από την αρχή του χρόνου, παραδέχτηκε με ιδιόγραφη επιστολή που ανέβασε Instagram ότι είχε υποβάλει συμμαθητές του σε «καψόνια». Μεταξύ των κατηγοριών εναντίον του είναι εκφοβισμός με αεροβόλο και σεξουαλική επίθεση. Λίγες μέρες νωρίτερα, η νεαρή ηθοποιός Park Hye-soo κατηγορήθηκε επίσης για ανάρμοστη συμπεριφορά η οποία ωστόσο αντέδρασε με μήνυση για συκοφαντία. Μετά τη μήνυση, πολλοί σιώπησαν, ιδιαίτερα εφόσον μια παλιά συμμαθήτρια της ποπ τραγουδίστριας Chuu, από το κοριτσίστικο συγκρότημα LOONA, ομολόγησε ότι είχε πει ψέματα εναντίον της Chuu.

Η K-Pop τραγουδίστρια Chuu
Η K-Pop τραγουδίστρια Chuu

Στη Νότια Κορέα, το #SchoolMetoo ξεκίνησε το 2018 για τα επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης στο σχολείο. Το 2019 η εφημερίδα Κorea Herald έγραφε ότι ήταν το πιο τουιταρισμένο hashtag της χρονιάς. Σε έρευνα του υπουργείου παιδείας, το 1,6% των ερωτηθέντων είπαν ότι είχαν πέσει θύματα σχολικής βίας, έναντι 1,3% και 0,9% που είχε καταγραφεί το 2018 και το 2017 αντιστοίχως. Η κυβέρνηση της Σεούλ ανακοίνωσε πενταετές σχέδιο για την καταπολέμηση της σχολικής βίας, που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το  υψηλό ποσοστό των αυτοκτονιών των εφήβων. Το 2016, η αυτοκτονία ήταν η πρώτη αιτία θανάτου για εφήβους και νεαρούς ενήλικες στη Νότια Κορέα: την πίεση για αριστεία, πειθαρχία και σεβασμό της ιεραρχίας φαίνεται ότι ξεπερνά η ανάρμοστη συμπεριφορά των συνομηλίκων. Όσο για τις σωματικές τιμωρίες απαγορεύτηκαν στη Νότια Κορέα μόλις το 2010. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ