Πολωνία: Πώς ψεύτικο e-shop βοηθά θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Ο κώδικας που χρησιμοποιείται και το αίτημα για επέμβαση των αρχών
Πολωνία: 17χρονη δημιούργησε ψεύτικο online κατάστημα καλλυντικών για να βοηθήσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Στα 17 της, μία μαθήτρια Λυκείου από την Πολωνία, η Krystyna Paszko, θέλησε να αναλάβει δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας, δημιουργώντας ένα online κατάστημα που φαινομενικά πουλά καλλυντικά, όμως, στην ουσία παρέχει βοήθεια στα θύματα, που δεν μπορούν να απευθυνθούν στις αρχές ή να μιλήσουν ανοιχτά για όσα βιώνουν εν μέσω lockdown.
Τον περασμένο Απρίλιο, κι ενώ η χώρα δεχόταν το πλήγμα του κορωνοϊού, όπως πολλές περιοχές του κόσμου, η Krystyna Paszko δημιούργησε το ψεύτικο e-shop «Camomiles and Pansies», βάζοντας το δικό της λιθαράκι για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που έβαιναν αυξανόμενα κατά τη διάρκεια του lockdown. Η ιδέα της κατάφερε να βοηθήσει δεκάδες γυναίκες, αλλά και άνδρες, ενώ κατάφερε να αποσπάσει βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 10.000 ευρώ.
«Άκουσα για μία γαλλική πρωτοβουλία, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν στο φαρμακείο και ζητούν μία ειδική μάσκα, που επιτρέπει στον φαρμακοποιό να καταλάβει ότι το πρόσωπο που την αγόρασε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας», είπε η Krystyna Paszko και θέλησε να δημιουργήσει ένα online shop, που θα έχει ακριβώς την ίδια λειτουργία, παρότι θα φαίνεται ότι το θύμα αγοράζει καλλυντικά. Συγκεκριμένα, όταν το θύμα επισκέπτεται τη σελίδα και ζητά να αγοράσει μία κρέμα, ένας ψυχολόγος που προσποιείται τον πωλητή, ρωτά κωδικοποιημένα πόσο καιρό αντιμετωπίζει «δερματικά προβλήματα» ή να το πρόβλημα τους αντιδρά με το αλκοόλ. Εάν κάποιος προχωρήσει σε παραγγελία και αφήσει τη διεύθυνσή του, τότε ζητά την παρέμβαση των αρχών.
Ο σκοπός του online καταστήματος της έφηβης έγινε γνωστός μέσα από ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook. «Νόμισα ότι έκανε μία κοινοποίηση για τους φίλους μου, για τους φίλους των φίλων μου. Ίσως να βοηθούσα ένα ή δύο άτομα, αλλά οι κοινοποιήσεις ήταν τόσες πολλές που έγινε πολύ δημοφιλές», λέει η Krystyna Paszko. Θέλοντας να διαχειριστεί το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράστηκε, η κοπέλα επικοινώνησε με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μία ΜΚΟ της Πολωνίας, ζητώντας βοήθεια. Το Κέντρο παρείχε ψυχολόγους και δικηγόρους στην ιστοσελίδα.
Παρότι τα επίσημα στοιχεία των αρχών της Πολωνίας δεν δείχνουν αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, οι κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού δείχνουν αύξηση των περιστατικών κατά περίπου 50% τους πρώτους μήνες του lockdown σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. «Οι περισσότερες από τις νεότερες γυναίκες προτιμούν να γράφουν στο chat στο Facebook από το να καλούν στο τηλέφωνο. Οι περισσότεροι από τους άνδρες που μας γράφουν είναι έφηβοι», είπε στο BBC η Krystyna Paszko.
H πρωτοβουλία της Paszko είναι μία από τα συνολικά 23 έργα που έλαβαν το βραβείο Πολιτικής Αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς επιβράβευση οργανώσεων πολιτών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Στην Πολωνία καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 70.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Τα 13.000-14.000 από αυτά αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα.
Με πληροφορίες από το BBC
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Μια από τις τραγικές ιστορίες του δυστυχήματος
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Η συμφωνία είχε κλειστεί τον Ιούλιο έπειτα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Οι Κούρδοι ακυρώνουν τη συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού – Αποχωρούν από το αλ-Χολ, συγκρούσεις και στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η επιβολή ενός νέου τύπου αστυνομικού κράτους
Ο θρυλικός σέντερ του ΝΒΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο
Στο σημείο της τραγωδίας το βασιλικό ζεύγος
Τι σημαίνει το «Nu det NUUK» που κυριαρχεί
Οι κινήσεις του από την ορκομωσία κι έπειτα, το χρονικό του φόβου και οι «τέσσερις ελευθερίες»
Γιατί φοράει γυαλιά ηλίου ο Γάλλος πρόεδρος;
Η υπόθεση της Βενεζουέλας, οι ενέργειες των ΗΠΑ και η σημασία όλων αυτών για τη χώρα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.