- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μπαγκέτα: «Ψηστήρι» στην UNESCO από Γαλλία για να την αναγνωρίσει
Και να εντάξει το διάσημο ψωμί στον σχετικό κατάλογο των «πολιτιστικών θησαυρών»
Αρτοποιοί στη Γαλλία ζητούν από την UNESCO να αναγνωρίσει την μπαγκέτα ως «πολιτιστικό θησαυρό» και να εντάξει το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί στον κατάλογό της.
Η μπαγκέτα, το διάσημο ψωμί στη Γαλλία, που φτιάχνεται από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας ισάξιο με τον Πύργο του Άιφελ, ενδέχεται σύντομα να ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.
Οι αρτοποιοί λένε ότι η παραδοσιακή αυτή χειροποίητη, λεπτή και μακρόστενη φραντζόλα, η αγορά της οποίας από τους τοπικούς φούρνους αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα είδος τελετουργίας στην καθημερινή ζωή των Γάλλων, απομακρύνεται από τα ράφια των καταστημάτων, ακόμα και στη Γαλλία, από άλλα κατεψυγμένα αρτοποιήματα, που παρασκευάζονται μαζικά σε τεράστιες γραμμές παραγωγής.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα μυστικό για να φτιάξει κανείς μια καλή παραδοσιακή μπαγκέτα» λέει ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ, ιδιοκτήτης 8 αρτοποιείων. «Χρειάζεται χρόνος, το savoir faire, ο σωστός τρόπος ψησίματος, καλής ποιότητας αλεύρι χωρίς προσθετικές ουσίες».
Η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών κατέθεσε αίτηση, προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η μπαγκέτα έχει δύο ανταγωνιστές, γαλλικής και πάλι προέλευσης: τις στέγες από γκρίζο ψευδάργυρο του Παρισιού και το φεστιβάλ Οίνου Biou d’Arbois στη Ζιρά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο τον Μάρτιο.
Γιατί οι αρτοποιοί στη Γαλλία θέλουν η UNESCO να αναγνωρίσει την μπαγκέτα
Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα διασφαλίσει την τεχνογνωσία που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά, προστατεύοντας παράλληλα την μπαγκέτα από απατεώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει ήδη τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν. Η τέχνη πίσω από τις 1.500 και πλέον μπίρες που φτιάχνονται στο Βέλγιο έχει επίσης αναγνωριστεί, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας στην Ιταλία.
Οι Γάλλοι αρτοποιοί επλήγησαν σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού τον περασμένο χρόνο. Ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ επισημαίνει πως «αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να παρηγορήσει τους αρτοποιούς και να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά».
Περίπου 6 εκατομμύρια μπαγκέτες πωλούνται καθημερινά στη Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανράκτ, τον πρόεδρο της Ένωσης Αρτοποιών, η πολιτισμική αυτή συνήθεια απειλείται, λαμβάνοντας υπόψιν ότι 30.000 φούρνοι έχουν κλείσει από το 1950 και έχουν επικρατήσει τα σούπερ μάρκετ.
«Το πρώτο θέλημα που ζητάμε από ένα παιδί, είναι να πάει να αγοράσει μία μπαγκέτα από τον φούρνο» εξηγεί ο Ανράκτ. Και προσθέτει: «Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε αυτές τις συνήθειες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.