- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ιταλία: Σταδιακή διεύρυνση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Πώς εκφράζονται τα κόμματα της χώρας
Ιταλία: Διεύρυνση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης - Τα πρώτα μηνύματα από τις συναντήσεις του Μάριο Ντράγκι.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της χώρας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σταδιακή διεύρυνση της πολιτικής στήριξης στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Ήδη η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω του γραμματέα της, Νικόλα Τζινγκαρέτι, έκανε γνωστό ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ζήτησε να μην συμπεριληφθεί, η Λέγκα, στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σχεδόν την ίδια στάση επέλεξε να κρατήσει και η αντιπροσωπεία της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι (το οποίο προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Κόντε) υποσχέθηκε «άνευ όρων» στήριξη στην νέα προσπάθεια.
Η επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «μπορεί, ενδεχομένως, να δώσει ένα χέρι βοήθειας», αξιολογώντας, κατά περίπτωση, τα διάφορα μέτρα που θα προταθούν.
Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, παρ' όλο που η επίσημη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγι έχει οριστεί για αύριο, έστειλε μήνυμα συνεργασίας. Ο ίδιος ο Σαλβίνι δήλωσε ότι καλό θα ήταν να εξασφαλιστεί η στήριξη όλων ων κομμάτων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Λέγκα ενδιαφέρεται για την υπουργοποίηση στελεχών της.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο Σάββατο αναμένεται να εξακριβωθεί ποια στάση θα κρατήσει, τελικά, το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Αρχικά ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο, απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Ιταλό τεχνοκράτη, εντολοδόχο πρωθυπουργό. Στην συνέχεια, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κινήματος Λουίτζι Ντι Μάιο, υποστήριξε ότι «πρέπει να υπερισχύσει το αίσθημα ευθύνης». Έως τώρα, αυτή φαίνεται να είναι και η θέση της πλειοψηφίας των «πεντάστερων» βουλευτών και γερουσιαστών. Μένει να διαπιστωθεί αν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας (Δημοκρατικό Κόμμα και Πέντε Αστέρια από την μία και Λέγκα από την άλλη) θα δεχθούν τελικά, να πάρουν μέρος στην ίδια κυβέρνηση και να συνεργαστούν αποδοτικά, ή αν ο Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με βέτο και αρνήσεις, οι οποίες αναμένεται να δυσκολέψουν την όλη προσπάθειά του.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.