Κοσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν στρέφεται κατά φοιτητών και ΛΟΑΤΚΙ

«Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες που προσπαθούν να καταλάβουν το γραφείο του πρύτανη;»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρία κατά του διορισμένου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
Διαμαρτυρία κατά του διορισμένου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου © EPA / SEDAT SUNA

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Επιμένει στον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» για τους φοιτητές που διαδηλώνουν - Στρέφεται κατά του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρομοίασε σήμερα τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εναντίον ενός πρύτανη με «τρομοκράτες» και επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ (LGBT) και υποστήριξε ότι είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες.

«Δεν θεωρούμε ότι οι νέοι αυτοί που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας», είπε σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: «Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες που προσπαθούν να καταλάβουν το γραφείο του πρύτανη;»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, επίσης, ότι οι αρχές δεν θα επιτρέψουν το κίνημα φοιτητικής αμφισβήτησης να μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπως εκείνες του 2013, γνωστές ως το κίνημα του Γκεζί. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιτέθηκε και στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα των οποίων έχουν γίνει ένα από τα αιτήματα της αμφισβήτησης μετά τη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατηγορήθηκαν για προσβολή του ισλάμ επειδή διοργάνωσαν μια καλλιτεχνική έκθεση που περιελάμβανε αναπαράσταση ενός ιερού για το ισλάμ τόπου με σημαίες του ουράνιου τόξου. «ΛΟΑΤΚΙ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η χώρα αυτή είναι πατριωτική και ηθική. Προχωράμε προς το μέλλον με αυτές τις αξίες», είπε.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες, Τρίτη, τουλάχιστον 170 ανθρώπους που συμμετείχαν στις νέες διαδηλώσεις στην Τουρκία, που ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Μελίχ Μπουλού. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Μπουλού και την απελευθέρωση των τεσσάρων φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου που συνελήφθησαν για τη διοργάνωση μιας έκθεσης που περιελάμβανε πίνακα, που έκριναν ότι προσέβαλε το ισλάμ. 

«Δεν σκέπτομαι καθόλου να παραιτηθώ. Περίμενα από τη αρχή ότι αυτή η κρίση μπορεί να πάρει έξι μήνες για να επιλυθεί και έτσι θα είναι», δήλωσε στην εφημερίδα Haberturk και συμπλήρωσε: «Είμαι ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ΛΟΑΤΚΙ». 

Η σύλληψη εκατοντάδων φοιτητών στη διάρκεια των διαδηλώσεων προκάλεσε κατακραυγή στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος εξελέγη με την αντιπολίτευση που προτιμά συνήθως να μένει στο περιθώριο των αντεγκλήσεων, κάλεσε τον Μπουλού να παραιτηθεί. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ