- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άγρια επεισόδια σε Πόρτλαντ και Σιάτλ μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα
Πεδίο μάχης δρόμοι σε Πόρτλαντ και Σιάτλ των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν με εξαγριωμένους διαδηλωτές να συγκρούονται με αστυνομικούς.
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σε Πόρτλαντ και Σιάτλ των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.
Διαδηλωτές στο Πόρτλαντ διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία, επαναλαμβάνοντας την πορεία που είχαν πραγματοποιήσει πολλάκις όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Τζάμια σε γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος έγιναν θρύψαλα, ενώ οι διαδηλωτές πυρπόλησαν και μια αμερικανική σημαία, μετέδωσε το Reuters.
Τα βίαια επεισόδια έρχονται λίγες ώρες μετά την πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε αυτήν ο Μπάιντεν μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «ενότητα» σε μια Αμερική που βγαίνει «τραυματισμένη» από την ταραχώδη 4ετία Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησαν ο διχαστικός λόγος και η ένταση.
Εξαγριωμένοι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει «δεν θα μας σώσουν». «Δεν θέλουμε τον Μπάιντεν - θέλουμε εκδίκηση», η φράση που ήταν γραμμένη σε μια ταμπέλα. Μετά τη δολοφονία του μαύρου Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, τα βίαια επεισόδια στο Πόρτλαντ είναι συχνά, με τους διαδηλωτές να ζητούν «κοινωνική δικαιοσύνη» και να σταματήσει ο «φυλετικός ρατσισμός».
Inauguration Day in Portland: Tear gas, arrests, demonstrations
Πεδίο μάχης το Σιάτλ: Βίαια επεισόδια και οδοφράγματα στους δρόμους μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν
Στο Σιατλ, σημειώθηκαν ταραχές στους δρόμους, με ομάδα διαδηλωτών να σπάει τζάμια και να γράφει με σπρέι συνθήματα σε τοίχους κτιρίων.
«Όχι αστυνομικοί, φυλακές, σύνορα, πρόεδροι» έγραφε ένα από τα πανό, την ώρα που σε ένα άλλο υπήρχε η φράση ότι η σύγκρουση για τη φυλετική δικαιοσύνη, την αστυνόμευση, τη μετανάστευση «δεν τελείωσε» μόνο και μόνο επειδή ορκίστηκε νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ.
Πριν από τις συγκρούσεις στο Πόρτλαντ, γράφουν οι New York Times, έγιναν συγκεντρώσεις, με διαδηλωτές να ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να λάβει γενναίες αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη φυλετική δικαιοσύνη και την ανισότητα στα εισοδήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού.
Το έκρυθμο κλίμα, πάντως, σε Σιάτλ και Πόρτλαντ αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ΗΠΑ «βράζουν» -κάτι που είχαν επισημάνει πολιτικοί αναλυτές, μιλώντας για τις σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Τζο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.