- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
DW: Στην Τζόρτζια αποφασίζεται το μέλλον των ΗΠΑ
Oι κάτοικοι ψηφίζουν σήμερα στις επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες της Πολιτείας στη Γερουσία
Οι ψηφοφοροι στη Τζόρτζια εκλέγουν τους Γερουσιαστές τους και η Αμερική κρατά την ανάσα της
Από τις επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες στη Γερουσία θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει ο Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση που μείνουν στους Ρεπουμπλικανούς, θα γίνει δύσκολη η πολιτική ζωή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Η Deutsche Welle αναφέρει σε άρθρο της: Ανεπηρέαστο από την προεκλογική μάχη μέχρις εσχάτων στη Τζόρτζια το αιώνιο φως, συνεχίζει να καίει στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ατλάντα. Για να θυμίζει την επιμονή, με την οποία ο μαύρος προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολέμησε για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Έναν αγώνα που του κόστισε την ίδια του τη ζωή σε ηλικία 39 ετών, επειδή το όνειρό του φάνταζε πάρα πολύ ισχυρό και απειλητικό για την άσπρους ρατσιστές των ΗΠΑ στο τέλος της δεκαετίας του 60. Ο Κάρεμ και η Τζέσικα Στέρλινγκ επισκέπτονται πολύ συχνά αυτόν τον τόπο για να αντλήσουν δύναμη και ηρεμία. Ιδιαίτερα στις κρύες πρώτες ημέρες του χρόνου. «Πρέπει να συνειδητοποιούμε πόσο μακριά φτάσαμε, δεν πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε για τα δικαιώματά μας», λέει ο Κάρεμ. Το ζευγάρι κατάγεται από τη Τζόρτζια και του αρέσουν τα ταξίδια. Μιλά με ενθουσιασμό για το Αμβούργο, το Βερολίνο, την Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε επιτέλους ένα καλό κοινωνικό σύστημα, που να είναι δίκαιο και να στηρίζει τους πάντες». Την εκλογική διαμάχη για τις δύο έδρες στη Γερουσία παρακολουθούν από πολύ κοντά, αλλά δεν θέλουν να δώσουν το δικό τους πολιτικό στίγμα.
Πακτωλός χρημάτων για δύο έδρες
Αλλά και ο Σαμ Ντένι κυκλοφορεί σε αυτήν τη συνοικία που ονομάζεται «Χάρλεμ της Δύσης». Επί δεκαετίας χτυπούσε εδώ η καρδιά των μαύρων στην Ατλάντα, με καταστήματα και εστιατόρια. Οι εφημερίδες για το αφροαμερικανικό τμήμα του πληθυσμού είχαν εδώ τα γραφεία τους και εδώ βρίσκεται και η εκκλησία των Βαπτιστών Εμπενίζερ, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έβγαζε τα κηρύγματά του. Ο Ντένι που εργάζεται σε δεξαμενή σκέψης στη Ουάσιγκτον έρχεται για να κάνει προεκλογικό αγώνα. Πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, από πόρτα σε πόρτα, μιλά με τους ανθρώπους στο δρόμο και προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν. «Στο τέλος», λέει, «σημασία έχει ποιος θα κινητοποιήσει τους περισσότερους ψηφοφόρους. Εάν τις εκλογές κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία και θα μπορούν να μπλοκάρουν τα περισσότερα πρότζεκτ του προέδρου». Τα προγνωστικά του για το νέο πρόεδρο σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι αισιόδοξα. «Τότε ο Τζο Μπάιντεν από την πρώτη ημέρα θα αγωνίζεται με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας». Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ΗΠΑ δεν δαπανήθηκαν τόσα πολλά χρήματα για δύο έδρες της Γερουσίας. Πάνω από μισό δις δολάρια ξοδεύτηκαν στον προεκλογικό αγώνα για την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.
Άστεγοι απέναντι από την εκκλησία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Δύο υποψήφιοι από το Δημοκρατικό Κόμμα διεκδικούν τις έδρες των δύο Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Ντέιβιντ Περντού και Κέλι Λέφλερ. Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ μιλώντας στη DW υπογραμμίζει την τεράστια σημασία αυτής της εκλογής. Κάνει λόγο για την κοινωνική ασφάλεια ως ανθρώπινο δικαίωμα στις ΗΠΑ, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπόσχεται ένα νέο νόμο θεμελιωδών δικαιωμάτων, «ώστε όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος». Ο Ράφαελ Γουόρνοκ είναι ο έτερος υποψήφιος των Δημοκρατικών. Από το 2005 είναι ο βασικός ιερέας στην εκκλησία Εμπενίζερ των Βαπτιστών, την εκκλησία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χάρη στις κοινές τους εμφανίσεις οι δύο υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε δύο μήνες χορηγίες άνω των 200 εκ δολαρίων.
Θα κινητοποιήσουν οι Δημοκρατικοί τους αδύναμους;
Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται μια ακαλλιέργητη περιοχή που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα. Σε ένα σημείο του είναι πατημένο. Στην περιοχή με άδεια μπουκάλια, πλαστικά και κομμάτια από ρούχα, έχουν στηθεί φτηνές σκηνές που καλύπτονται από αδιάβροχα καλύμματα για να προστατεύσουν από το κρύο και τη βροχή. Εδώ κοιμούνται δέκα με δεκαπέντε άνθρωποι. Ο Τζέσι Γκλίτορ μαζεύει στην ενορία του χρήματα για να αγοράσει φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη στην περιοχή. Αυτήν τη φορά ήρθε με το λευκό λεωφορειάκι του.
Σε συσκευασίες στεροπόρ μοιράζει ψωμί και κομμάτια κρέας, που παίρνουν με ευγνωμοσύνη όσοι στεγάζονται στις σκηνές. Θα ψηφίσει τον Δημοκρατικό Γουόρνοκ; Για τον Τζέσι Γκλίτορ δεν είναι η σωστή ερώτηση. «Αντί να ξοδεύουν εκατομμύρια στον προεκλογικό αγώνα, καλύτερα είναι να έρθουν εδώ και να δουν με τα μάτια τους κάτω από ποιες συνθήκες ζουν οι άνθρωποι. Εδώ χρειάζονται τα χρήματα, αλλά ποιον ενδιαφέρει; Τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία» λέει. Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Γκλίτορ, αισθάνονται παρατημένοι στην τύχη τους από τους πολιτικούς αξιωματούχους. Αυτούς χρειάζονται οι Δημοκρατικοί για να σχηματίσουν πλειοψηφίες και να κερδίσουν πολιτείες, όπως τη Τζόρτζια. Θα τα καταφέρουν με την αριστερή στρατηγική να κινητοποιήσουν και πάλι κυρίως Αφροαμερικανούς για να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία που χρειάζονται στη Γερουσία;
Τα προγνωστικά δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Και ίσως το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου να μην υπάρχει σαφές αποτέλεσμα και να ξεκινήσει πάλι νέα καταμέτρηση που να κρατήσει ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι στις 6 Ιανουαρίου ο Τραμπ κάλεσε σε διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. Και πάλι η δήμαρχος της πρωτεύουσας ζητά από τους διαδηλωτές να μην συμμετάσχουν για λόγους ασφάλειας.
Σε αυτήν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δήθεν χειραγώγησης των εκλογών θα έρθει από το Τέξας ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. Κακές γλώσσες λένε ότι διακατέχεται από φιλοδοξίες. Θέλει να βάλει υποψηφιότητα το 2024 για τις προεδρικές εκλογές. Από τώρα υψώνει τη φωνή του ζητώντας στήριξη από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ. Μια ώρα δρόμο από την Ατλάντα, σε μια από τις περιοχές της Τζόρτζια όπου ζουν μόνο λευκοί, εμφανίζεται σε μίαν προεκλογική εκστρατεία. Και υπόσχεται σε απειλητικό ύφος, ότι σε περίπτωση που οι δύο έδρες «πέσουν» στα χέρια των Δημοκρατών «δεν θα εξαφανιστούμε σιωπηλά και νύκτωρ».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.