Κοσμος

Η Tesla θα μπορούσε σήμερα να ανήκει στην Apple

«Αν δεν τα καταφέρεις στην Tesla, πας και δουλεύεις στην Apple. Δεν αστειεύομαι»

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
apple-tesla-elon-musk-tim-cook.jpg
Ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ © Britta Pedersen-Pool / Getty Images / Ideal Image

To 2017 ο Elon Musk πρότεινε στην Apple να αγοράσει την Tesla, και ο Tim Cook δεν συμφώνησε καν σε μια συνάντηση

Στις 22/12 ο Elon Musk δημοσίευσε ένα tweet το οποίο έγραφε: «Κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών του προγράμματος για το Model 3, επικοινώνησα με τον Tim Cook για να συζητήσουμε την πιθανότητα του να αγοράσει η Apple την Tesla (στο 1/10 της σημερινής αξίας). Αρνήθηκε να κάνει τη συνάντηση.»

Ο Musk μίλησε για αυτό σε απάντηση ενός tweet για το πώς η Apple έχει και πάλι την επιθυμία να κατασκευάσει και να πουλήσει ένα ηλεκτρικό, αυτόνομο όχημα. Σημείωσε ότι η Teslaτότε είχε το ένα δέκατο της σημερινής της αξίας, καθώς η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ολοκληρώνει φέτος μια αξιοσημείωτη χρονιά όντας η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη. Τότε όμως, το 2017, η Tesla «αιμορραγούσε» και δεν είχε ακόμη παράξει ένα ηλεκτρικό όχημα σε μεγάλες ποσότητες.

Ο Musk έχει πει στο παρελθόν ότι ηTesla το 2017 ήταν λίγες (σε μονοψήφιο αριθμό) εβδομάδες μακριά από την πλήρη κατάρρευση, και αποφάσισε να κατευθύνειόλους τους εναπομείναντες πόρους της εταιρείας προς την αύξηση της παραγωγής του μοντέλου Model 3 sedan. Η Tesla τελικά επέζησε, και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει το SUV Model Y, και ανακοίνωσε νέα οχήματα όπως το Cybertruck.

Η Apple δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο

Η Apple έχει περάσει την τελευταία πενταετία «παίζοντας» με την ιδέα πιθανής εισόδου στον κόσμο των ηλεκτρικών και αυτοκινούμενων αυτοκινήτων, αλλά μέχρι αυτήν την εβδομάδα φαίνεται να επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη λογισμικού και άλλων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να πωληθούν σε άλλες εταιρείες. Όμως τη Δευτέρα, το Reuters ανέφερε ότι ο γίγαντας της Silicon Valley εστιάζει ξανά στην κατασκευή ενός ηλεκτρικού, αυτόνομου αυτοκινήτου για τους απλούς πολίτες και καταναλωτές.

Ένας από τους λόγους που η Apple φαίνεται να άλλαξε ξανά την κατεύθυνσή της είναι ότι έχει σημειώσει πρόοδο σε μια πιθανή ανακάλυψη όσον αφορά την μπαταρία. Σύμφωνα με το Reuters, η Apple αναπτύσσει μια μπαταρία λιθίου φωσφορικού σιδήρου η οποία μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα στη συστοιχία συσσωρευτών του αυτοκινήτου, μειώνοντας το βάρος και αυξάνοντας την πιθανή ενεργειακή πυκνότητα.

Ο Musk επισήμανε στο Twitter ότι η Tesla χρησιμοποιεί ήδη μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου σε μερικά από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει στην Κίνα. «Παράξενο, αν είναι αλήθεια», έγραψε.

Η Tesla και η Apple έχουν ανταλλάξει πολλά «ταλέντα» την τελευταία δεκαετία. Όταν οι φήμες για ένα «αυτοκίνητο της Apple» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, ο Musk αστειεύτηκε ότι η Apple ήταν ένα «νεκροταφείο Tesla».

«Αν δεν τα καταφέρεις στην Tesla, πας και δουλεύεις στην Apple. Δεν αστειεύομαι», είπε.

Ο Musk είχε πει τότε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ήταν «το επόμενο λογικό βήμα» στο οποίο θα έπρεπε να δουλέψουν ο Cook και η Apple.

«Είναι καλό που η Apple κινείται και επενδύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά τα αυτοκίνητα είναι πολύ περίπλοκα σε σύγκριση με τα smartphones ή τα smartwatches», δήλωσε ο Musk.

*Με στοιχεία από το The Verge

ΠΡΟΣΦΑΤΑ