- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία
Για τους S-400 - Ικανοποίηση Ελλάδας - Πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία - Το αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Άγκυρα.
Πράξη έκαναν οι ΗΠΑ την εξαγγελία ότι θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400.
Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, η Ουάσινγκτον προχωρά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.
Η κίνηση της Τουρκίας να έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία, να αγοράσει τους S-400 και να παραλάβει τις πρώτες συστοιχίες πυραύλων είχε προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Παράλληλα, είχε οδηγήσει στην έξοδο της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, των αμερικανικών εξελιγμένων μαχητικών 5ης γενιάς.
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν γίνεται ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ να αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, ο Ερντογάν επέμενε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέγει εκείνη από πού θα προμηθεύεται τους αμυντικούς εξοπλισμούς της για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της.
Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο ενέκρινε η Γερουσία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το νομοσχέδιο είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Το αμυντικό νομοσχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους 740 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλων τεσσάρων τριών στελεχών της: Deniz Mustafa Alper, Gencoglu Serhat και Yigit Faruk.
Παράλληλα, προβλέπεται απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB).
Τι έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία
«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
» Οι σημερινές κυρώσεις στο SSB της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας» τόνισε στο μήνυμά του στο Twitter ο Μάικ Πομπέο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέδωσε και ανακοίνωση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, καλώντας την Άγκυρα να αφαιρέσει το συγκεκριμένο αμυντικό σύστημα από το οπλοστάσιό της.
Ικανοποίηση ελληνικού ΥΠΕΞ για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή της χώρας μας για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ).
«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σχολιάσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, την ώρα που οι Βρυξέλλες υιοθετούν μια στάση γεμάτη «αν» και «αλλά» -εξέλιξη που δεν βάζει ένα τέλος στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 - Δεν πτοείται ο Ερντογάν
Πάντως, ο Ερντογάν δεν δεχνει να αποθαρρύνεται από τις εξελίξεις. Σε ομιλία του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο διεμήνυσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.
«Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε: «Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας».
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε νέα προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι αν επαναλάβει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τότε θα υπάρξουν κυρώσεις. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτίμησαν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μια ακόμη κίνηση από τις Βρυξέλλες να μεταθέσουν για αργότερα το ζήτημα των κυρώσεων, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.