Κοσμος

Η Google τιμά με doodle τον Sir W. Arthur Lewis

Ποιος ήταν ο διάσημος οικονομολόγος που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sir W. Arthur Lewis
Sir W. Arthur Lewis © wikipedia

Ποιος ήταν ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Sir W. Arthur Lewis και γιατί τον τιμά η Google με το σημερινό της doodle σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020.

Στον Sir William Arthur Lewis είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Ο διάσημος οικονομολόγος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1915 και πέθανε στις 15 Ιουνίου 1991.

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας έγινε ευρύτερα γνωστός για τη σημαντική συμβολή του στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και των μοντέλων που βοηθούν στην ενίσχυση της οικονομίας.

Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες για την πρωτοποριακή εργασία του αναφορικά με τη μοντελοποίηση των οικονομικών δυνάμεων που επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι απόψεις του είχαν μεγάλη απήχηση σε αρκετές πρώην αποικίες, οι οποίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν ξεκινήσει τον αγώνα για την ανεξαρτησία τους από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Sir William Arthur Lewis αποτέλεσε οικονομικό σύμβουλο σε χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής, όπως Νιγηρία, Γκάνα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τζαμάικα και Μπαρμπάντος. Τόπος γέννησής του ήταν η Αγία Λουκία, η υπερπόντια βρετανική αποικία στις Μικρές Αντίλλες στο ανατολικό τμήμα της Καραϊβικής.

Ο Sir William Arthur Lewis έγινε doodle στην Google - Ο πρώτος μαύρος που σπούδασε στο οικονομικό πανεπιστήμιο LSE

Μετά το σχολείο αποφάσισε να σπουδάσει οικονομικά. Ήταν ο πρώτος μαύρος που σπούδασε στο φημισμένο οικονομικό πανεπιστήμιο LSE, στο οποίο πήγε με υποτροφία σε ηλικία 18 ετών, καθώς στο σχολείο είχε εντυπωσιάσει με τις βαθμολογικές επιδόσεις του και τις μαθησιακές του δυνατότητες. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, καθώς έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 7 ετών. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο LSE, εργάστηκε εκεί μέχρι το 1948.

Εκείνη τη χρονιά εκλέχθηκε στη θέση του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπου μετακόμισε με την οικογένειά του. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 1947, είχε παντρευτεί την Γκλάντις Τζέικομπς με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Στο Μάντσεστερ δίδαξε μέχρι το 1957.

Το 1963 αρχίζει να διδάσκει οικονομικά στο Πρίνστον στις ΗΠΑ. Παρέμεινε εκεί για δύο δεκαετίες μέχρι τη σύνταξη το 1983. Ο τίτλος του Sir τού απονεμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το Νόμπελ Οικονομίας του 1979 το μοιράστηκε με τον Θίοντορ Σουτλς.

Το doodle της Google για τον Sir W. Arthur Lewis

Σημειώνεται ότι η πρώτη του επιλογή μετά το σχολείο ήταν να γίνει μηχανικός. Ωστόσο, όταν συνειδητοποίησε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις στις βρετανικές αποικίες, όπως η Αγία Λουκία, δεν δέχονταν να προσλάβουν μαύρους, στράφηκε στα οικονομικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ