ΟΗΕ: Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας η 27η Δεκεμβρίου
Ένα σχεδόν χρόνο μέσα σε μια παγκόσμια μάχη εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 27η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας».
Ένα σχεδόν χρόνο μέσα σε μια παγκόσμια μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 27η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι θα αντληθούν διδάγματα για οποιεσδήποτε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
Η Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα έχει μολύνει περισσότερους από 66 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώσει περίπου 1,5 εκατομμύριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την χαρακτήρισε πανδημία τον Μάρτιο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι είπαν ότι ήρθε καθυστερημένα.
Η Γενική Συνέλευση των 193 κρατών μελών ενέκρινε ομόφωνα σήμερα ένα ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη «να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας προκειμένου να υπάρξει η συντομότερη και καταλληλότερη απάντηση σε οποιαδήποτε επιδημία που μπορεί να προκύψει».
«Δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση είχε προηγουμένως κηρύξει παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο σκάκι, τη γιόγκα και τις τουαλέτες, φαίνεται δίκαιο ότι οι επιδημίες πρέπει να έχουν και την ημέρα τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν διευθυντής του κέντρου σκέψης Crisis Group των ΗΕ.
Χαρακτήρισε τη συμβολική κίνηση ως μια απόπειρα της Γενικής Συνέλευσης να φανεί σχετική, καθώς «πολλές μικρότερες και φτωχότερες πολιτείες ανησυχούν ότι δεν θα έχουν κανένα ρόλο σε πραγματικές αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή την ανάκαμψη από την πανδημία».
Το ψήφισμα του ΟΗΕ τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας.
«Η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά έχει επίσης χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη βελτίωση της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στον ΟΗΕ Ντανγκ Νιντ Κουί, καθώς εισήγαγε το ψήφισμα. «Πιστεύουμε ότι το να θεσπίζουμε μια Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας θα είναι ένας εξέχων τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.