- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Τουρκία - Τι είπε για το Oruc Reis
«Επιθετικά και προκλητικά τα όσα κάνει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο»
Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «προκλητικές» και «επιθετικές» τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Το σχόλιό της για το Oruc Reis.
«Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο από την Τουρκία, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, «αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».
Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2020 σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε.
«Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα» δήλωσε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο. ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας». «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι».
Και πρόσθεσε: «Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Και είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει».
Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε η καγκελάριος, «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες».
Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα.
«Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα» σχολίασε.
Και κατέληξε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμβριο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι κατηγορίες σε βάρος του παραμένουν υπό διερεύνηση
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας σκοπεύει να καταργήσει τον ΦΠΑ στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος
Για πρώτη φορά μετά το 2002, το ευρώ αλλάζει εμφάνιση - Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 21 Σεπτεμβρίου
Η υπόθεση ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά από ανάρτηση της στο Instagram
Λίγες στιγμές πριν επιτεθεί στον 65χρονο, ο βίσωνας φέρεται να είχε κινηθεί απειλητικά προς άλλους
«Πρόκειται για ιστορικό βήμα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου
Έχει υποβληθεί αισίως σε επτά επεμβάσεις
Παράλληλα τον κατηγορούσαν ότι αφιερώνει υπερβολικό χρόνο στη δημιουργία περιεχομένου
Το εύρημα ήταν ευτυχώς ένα καλοήθες νεύρωμα
Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος στοχοποιεί τους εξτρεμιστές στην Υεμένη
Οι φωτογραφίες βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό World Press Photo
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το διάσημο μουσείο γυρίζει σελίδα μετά τη ληστεία των βασιλικών θησαυρών
Το θύμα είχε γλιτώσει από ενέδρα θανάτου λίγους μήνες πριν
Τουλάχιστον 10.000 οι αγνοούμενοι στα χαλάσματα
Το χρονικό του εγκλήματος με θύμα τη νεαρή μητέρα 4 παιδιών
Δροσίζει τους πολίτες σε μόλις 5 λεπτά
Πρόθεση περιορισμού της ισλαμιστικής παρουσίας και τα ανυπέρβλητα εμπόδια της αριστεράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.