Κοσμος

Τραμπ: Έκανα καλά που έβγαλα τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

«Ήταν άδικη και μεροληπτική»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ © EPA

Δεν αλλάζει γνώμη ο Τραμπ και θεωρεί σωστή την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την «άδικη και μεροληπτική» συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, χαρακτηρίζοντάς την «άδικη και μεροληπτική».

Ο Τζο Μπάιντεν, νικητής των αμερικανικών εκλογών 2020 και διάδοχος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έχει δεσμευτεί η χώρα του να επιστρέψει στη συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού που υπεγράφη το 2015 από 195 χώρες και η οποία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου (κοντά στον 1,5 βαθμό).

«Απέσυρα τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άδικη και μεροληπτική συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, μια πολύ άδικη συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Τραμπ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής της G20 που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία.

Το περιβάλλον βρίσκεται, μαζί με την πανδημία της Covid-19, στην ατζέντα των συζητήσεων αυτής της διήμερης Συνόδου Κορυφής, στην οποία μετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.

«Η συμφωνία του Παρισιού δεν σχεδιάστηκε για να σώσει το περιβάλλον. Σχεδιάστηκε για να σκοτώσει την αμερικανική οικονομία» κατήγγειλε.

Και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να παραχωρήσω εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας και να στείλω δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια στους χειρότερους ρυπαντές και περιβαλλοντικούς παραβάτες του κόσμου» επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια σιωπηρή αναφορά στην Κίνα, τον εμπορικό αντίπαλο των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπερασπίστηκε τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, αμφισβήτησε την κλιματική αλλαγή και αποδυνάμωσε άλλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενταχθούν εκ νέου στη συμφωνία από την πρώτη ημέρα που θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021 -πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από Ευρωπαίους ηγέτες.

Παρά την πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο μιας υπερθέρμανσης 3,3 βαθμών Κελσίου έως το 2100, σύμφωνα με έκθεση του ειδικού ερευνητικού κέντρου BloombergNEF, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ