- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εμβόλιο: Η παραπληροφόρηση υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών
Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μην θέλουν να εμβολιαστούν από τους άνδρες
Η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα εμβόλιο κατά της covid-19.
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση τροφοδοτούν την έλλειψη εμπιστοσύνης στα εμβόλια και ενδέχεται να περιορίσουν το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κάτω από το επίπεδο που είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η κοινότητα από την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 8.000 ανθρώπους στις δύο χώρες και κατέληξε το συμπέρασμα ότι λιγότεροι άνθρωποι θα κάνουν «σίγουρα» το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από το 55% του πληθυσμού, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απαιτείται να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».
«Τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα μόνο αν οι άνθρωποι τα κάνουν. Η παραπληροφόρηση ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία και αβεβαιότητα για τα νέα εμβόλια (κατά της covid-19)», σχολίασε η Χάιντι Λάρσον καθηγήτρια στο London School of Hygiene & Tropical Medicine που συμμετείχε στην έρευνα.
«Αυτό απειλεί να υπονομεύσει τα επίπεδο αποδοχής του εμβολίου κατά της covid-19», πρόσθεσε η ίδια, η οποία είναι και διευθύντρια του διεθνούς Vaccine Confidence Project.
Στην έρευνα για την παραπληροφόρηση συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι από κάθε χώρα, στους οποίους οι ερευνητές παρουσίαζαν από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Σε άλλους 1.000 από κάθε χώρα, οι οποίοι είχαν το ρόλο της ομάδας ελέγχου, παρουσιάζονταν πραγματικές πληροφορίες.
Προτού εκτεθεί στην παραπληροφόρηση το 54% των ερωτηθέντων στη Βρετανία είχε δηλώσει ότι θα δεχθεί «σίγουρα» να εμβολιαστεί, όπως και το 41,2% στις ΗΠΑ. Αφού όμως τους παρουσίασαν τις ψευδείς ειδήσεις που υπήρχαν στο διαδίκτυο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες στη Βρετανία και κατά 2,4 μονάδες στις ΗΠΑ.
Και στις δύο χώρες όσοι συμμετέχοντες δεν είχαν πτυχίο πανεπιστημίου, όσοι ανήκαν σε ομάδες με χαμηλά εισοδήματα και οι μη λευκοί ήταν πιο πιθανό να απορρίψουν την ιδέα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μην θέλουν να εμβολιαστούν από τους άνδρες, με τους περισσότερους συμμετέχοντες και στις δύο χώρες όμως να δηλώνουν ότι θα δέχονταν ένα εμβόλιο αν αυτό σήμαινε ότι θα προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τις ευάλωτες ομάδες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φέρεται να είχε λάβει έγκριση για να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ
Νέες απειλές από το Ιράν για χτυπήματα σε αραβικά κράτη
Αν και κατέλαβε έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η υπόθεση πήρε διαστάσεις
Το χρονικό της υπόθεσης
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Λόγω της κατακερματισμένης ηγεσίας της Τεχεράνης
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.